«Απογοητευτικά» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του δείκτη PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη η εταιρεία οικονομικών μελετών Oxford Economics, που προειδοποίει ότι αυτά τα αποτελέσματα γεννούν κίνδυνο για περιορισμό της ανάπτυξης της νομισματικής ένωσης το δεύτερο μισό του 2024.

«Οι προσωρινοί δείκτες PMI της Ευρωζώνης (για τον Ιούλιο) επιβεβαιώνουν το μήνυμα που στέλνουν άλλοι πρόδρομοι δείκτες ότι η ανάκαμψη παραπαίει. Εάν οι πρόδρομοι δείκτες συνεχίσουν να απογοητεύουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεών μας για την αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2024» αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 50,1- λίγο πάνω από το ουδέτερο όριο του 50- γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Τόσο ο δείκτης PMI μεταποίησης όσο και ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησαν, με την αύξηση της παραγωγής και στους δύο τομείς να επιβραδύνεται και να επιστρέφει κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα.

Το πρόβλημα προκαλείται κυρίως από την αδύναμη ζήτηση, καθώς οι νέες παραγγελίες εξασθένησαν και στους δύο τομείς. Ωστόσο στις υπηρεσίες η εικόνα παραμένει καλύτερη, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις καλές επιδόσεις του τουρισμού στις νότιες οικονομίες της Ευρώπης, όπως της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, η μεταποίηση συνεχίζει να «παλεύει» υπό το βάρος των διαρθρωτικά υψηλότερων τιμών ενέργειας και της άπιαστης ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης.

«Τα σημερινά στοιχεία ενισχύουν το μήνυμα που στέλνουν άλλες έρευνες, όπως oι Δείκτες Οικονομικύ Κλίματος (Economic Sentiment Indicators ESI), ότι η ανάκαμψη της Eυρωζώνης χάνει έδαφος και παραμένει εξαιρετικά άνιση τόσο μεταξύ των χωρών όσο και μεταξύ των τομέων» προειδοποιεί ο οικονομολόγος Rory Fennessy.

«Ο βασικός κίνδυνος προέρχεται από τον ταλαιπωρημένο τομέα της μεταποίησης, καθώς ο κύκλος των αποθεμάτων δεν έχει ανακάμψει επαρκώς εν μέσω της έλλειψης νέων παραγγελιών. Αλλά ακόμη και έτσι, φαίνεται ότι η κύρια στήριξη της ανάπτυξης της Ευρωζώνης πρόσφατα – ο τομέας των υπηρεσιών – χάνει επίσης τη δυναμική του.

Τα αδύναμα σκληρά στοιχεία του β’ τριμήνου υποδηλώνουν ότι η επέκταση της Ευρωζώνης κατά 0,3% πιθανότατα υπερεκτίμησε τη δύναμη της κυκλικής ανάκαμψης και πιθανότατα θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την αύξηση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο, εάν οι πρόδρομοι δείκτες και τα σκληρά στοιχεία συνεχίσουν να απογοητεύουν.»

«Στερεύουν» ρευστότητα και αποθέματα

Την γκρίζα εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Ευρωζώνης.

«Οι ροές δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι τα προσαρμοσμένα δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,7% σε ετήσια βάση» σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής Riccardo Marcelli Fabiani.

«Όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, καθώς όλη η βελτίωση μπορεί να αποδοθεί σε δάνεια διάρκειας έως ένα έτος, τα οποία τείνουν να αντανακλούν κυρίως ανάγκες χρηματοδότησης ρευστότητας και αποθεμάτων. Τα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας, τα οποία συνήθως συνδέονται με πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις, συρρικνώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.»

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την εκτίμηση της Oxford Ecoomics ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην επόμενη περικοπή των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

«Η ΕΚΤ εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με τη δυναμική της ανάπτυξης και των κεφαλαιουχικών δαπανών και οι σημερινές ανακοινώσεις στοιχείων δεν θα της προσφέρουν κανένα λόγο να είναι πιο σίγουρη» τονίζει η Oxford Ecoomics.

Διαβάστε ακόμη:

Αλέν Ντελόν: Ο επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης και η μεγάλη περιουσία που άφησε πίσω του

Ψαλίδι 100 δισ. στις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση

Γιατί η αγορά έχει όλα τα μάτια στραμμένα στη Fed και στον Τζερόμ Πάουελ την ερχόμενη εβδομαδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ