Νέο σύστημα εργασίας, όσο η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει την ευρωπαϊκή οικονομία και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αναγκαστικό «λουκέτο», προτείνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λέιεν.
Πρόκειται για το πρόγραμμα SURE το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντε Λέιεν, βασίζεται σε ένα σύστημα σύντομης εργασιακής απασχόλησης, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις -σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αλλά και άλλες- οι οποίες πλήττονται από τον κορωνοϊο, να μην κάνουν απολύσεις, αντιθέτως να συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους, με λιγότερο χρόνο απασχόλησης και στον υπόλοιπο χρόνο που απομένει, οι εργαζόμενοι να αναπτύσσουν δεξιότητες συμμετέχοντας σε προγράμματα εκπαίδευσης.
«Εφόσον οι επιχειρήσεις δεν δέχονται παραγγελίες και δεν λειτουργούν λόγω του κορωνοϊού, να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Να συνεχίζουν να τους απασχολούν ακόμα και με λιγότερη εργασία» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Αναλύοντας το σχέδιο, η Φον ντε Λέιεν σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι, στον ελεύθερο χρόνο τους «θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον χρόνο για να μάθουν νέες δεξιότητες οι οποίες θα ωφελούσαν και τους ίδιους αλλά και τις επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον Ντε Λέιεν το νέο αυτό πρόγραμμα θα έδινε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως ενοίκια και αγορές αγαθών, ενώ παράλληλα θα είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Πρόσθεσε δε ότι το SURE είναι ζωτικής σημασίας για την «επανεκκίνηση της οικονομικής μηχανής της Ευρώπης».
This is European solidarity in action! @EU_Commission proposes the new short-time work scheme SURE to help the most affected EU countries, including IT & ES. This will save millions of jobs during the crisis & allow us to quickly restart Europe’s economic engine afterwards. pic.twitter.com/wtchbhh0R8
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 1, 2020
Διπλωματικό εργαλείο
Η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχομένως μια εναλλακτική αμοιβαιοποίησης του κόστους της κρίσης – στην περίπτωση που Ολλανδοί και Γερμανοί επιμείνουν στην άρνησή τους για κοινή έκδοση ευρωομολόγου.
Βέβαια μένουν αρκετές σημαντικές εκκρεμότητες όπως το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του το πρόγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα εισφέρουν τα κράτη μέλη σε αυτό. Όλα αυτά θα συζητηθούν.