Βέτο στην έγκριση της επιβολής του παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15% από την ΕΕ άσκησε η Ουγγαρία, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί συμφωνία στο Ecofin για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Όπως αναφέρει το Euronews, η Ουγγαρία υποστήριξε ότι ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα αποτελέσει πλήγμα στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος 15% θα ισχύει για μεγάλες εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας, Μίχαλι Βάργκα, δήλωσε στους ομολόγους του ότι η χώρα του σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να στηρίξει τη μεταρρύθμιση για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, βάζοντας τέλος στις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας σήμερα (17.6.2022), καθώς η Πολωνία είχε άρει τις δικές της αντιρρήσεις.
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος της παγκόσμιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρυσι στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έχοντας λάβει έγκριση από 136 χώρες, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε περαιτέρω ώθηση στις συνομιλίες, καθώς οι κυβερνήσεις του κόσμου προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν τα δημοσιονομικά τους έσοδα και να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Όπως επισημαίνει το Euronews, ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος εκτιμάται ότι θα αποφέρει πάνω από 140 δισ. ευρώ σε επιπλέον έσοδα για τα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο.
Οι συζητήσεις στο Ecofin έχουν σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τη μετατροπή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης σε νόμο που θα ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ, ωστόσο η φορολογία είναι ένας από τους λίγους τομείς που απαιτούν ομοφωνία, με αποτέλεσμα αυτή να μπορεί να μπλοκαριστεί από μόνο μία χώρα. Η Ουγγαρία προσφέρει συντελεστή εταιρικού φόρου 9%, που είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ.
«Η Ευρώπη έχει αρκετά σοβαρά προβλήματα χωρίς τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο. «Δεν υποστηρίζουμε την αύξηση των φόρων για τις ουγγρικές εταιρείες και δεν είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε θέσεις εργασίας σε κίνδυνο».
Διαβάστε ακόμη
Tο φυσικό αέριο «καίει» ξανά, νέο ράλι τιμών – Η Ευρώπη κινδυνεύει να παγώσει τον χειμώνα
Τσαμάζ: Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός – Έτσι θα παραμείνει κυρίαρχος ο ΟΤΕ
Γκουτέρες: Η ξηρασία απειλεί τα 3/4 των ανθρώπων τα επόμενα 25 χρόνια