Η διαφαινόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον βεβαίως δεν επιμείνει η Τουρκία στη αρνητική της θέση, αναγκάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιταχύνει τις επιθέσεις στα μέτωπα της Ουκρανίας, κυρίως στο ανατολικό, προκειμένου να επιδείξει έστω μία «νίκη», μετά τη θεαματική αλλαγή των ισορροπιών και της πολιτικής ασφάλειας στη Σκανδιναβία.
Η πτώση του Αζοφστάλ, μετά από μία κλιμάκωση της πολιορκίας, ήταν ένα βήμα, που φαίνεται ότι το είχε ανάγκη το Κρεμλίνο, μέσα σε ένα κλίμα εκνευρισμού για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνεται και φτάνει τόσο κοντά στα βόρεια ρωσικά σύνορα.
Σε μία δραματική εξέλιξη με συγκλονιστικές σκηνές, περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, καθώς δεν υπήρχε ως φαίνεται άλλη δυνατότητα υπεράσπισης της περιοχής και με δεδομένο ότι αυτές οι δυνάμεις είχαν αποκοπεί από τον ουκρανικό στρατό.
Όπως ανακοίνωσε οι ουκρανικές αρχές, 53 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ και άλλοι 211 στο χωριό Ολενίφκα, το οποίο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Όλοι οι στρατιώτες πρόκειται να μεταφερθούν αργότερα σε περιοχές που ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό με το Κίεβο να διευκρινίζει ότι η προσπάθεια να διασωθούν οι στρατιώτες που απομένουν στη χαλυβουργία συνεχίζονται.
Σε μήνυμά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι το σημαντικό είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας… η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».
Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης από τη Μόσχα, συνδυάζεται με κρεσέντο ρωσικών επιθέσεων στο Ντονμπάς και όχι μόνο. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές μόνο χθες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί σε τουλάχιστον 25 πόλεις και χωριά των δύο περιφερειών που θέλει «ανεξάρτητες» ο Πούτιν, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.
Εκρήξεις όμως σημειώθηκαν και στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας, απ’ όπου θεωρείται ότι περνά σημαντικό μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που φτάνει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr