search icon

Ευρώπη

Ουκρανία: Μετά τα Leopard, θα ζητήσει μαχητικά αεροπλάνα 4ης γενιάς

Περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία ζητά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ

Μαχητικά αεροπλάνα τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, θα ζητήσει τώρα η Ουκρανία από τους Δυτικούς συμμάχους της, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης που ζητούσε, όπως ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργού Άμυνας.

Το Κίεβο κέρδισε μια σημαντική ώθηση για τις στρατιωτικές δυνάμεις του, αφού η Γερμανία συμφώνησε να δώσει βαρέα άρματα και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια παρόμοια κίνηση, ανακοινώνοντας την παράδοση 31 αρμάτων Abrams.

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροπλάνα», είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει έναν στόλο γερασμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν προτού ακόμη η χώρα κηρύξει την ανεξαρτησία της, πριν από 31 χρόνια. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις εναντίον των ρωσικών θέσεων.

«Αν τα πάρουμε (σ.σ. τα δυτικά μαχητικά), τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια […] Όχι μόνο τα F-16. Αεροπλάνα τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», είπε ο Γιούρι Σακ.

Η στρατιωτική στήριξη της Δύσης είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο. Ωστόσο, πριν από τη ρωσική εισβολή ακόμη και η ιδέα παράδοσης φονικών όπλων στην Ουκρανία ήταν αμφιλεγόμενη, ωστόσο πλέον πέφτει το ένα ταμπού μετά το άλλο.

«Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, μετά το έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν συστήματα Himars, μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα, τώρα μας δίνουν άρματα. Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», είπε ο Σακ.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία να της δοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στο ινστιτούτο μελετών RUSI του Λονδίνου, είπε ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα ωφεληθεί πολύ από τα δυτικά μαχητικά. Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι τα αεροπλάνα αυτά θα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους – αέρος και θα αναγκάζονται να πετούν πολύ χαμηλά, κοντά στη γραμμή του μετώπου, κάτι που θα μείωνε δραματικά το βεληνεκές των πυραύλων τους και θα περιόριζε τις δυνατότητες να πλήττουν στόχους.

Τον προηγούμενο μήνα, ένας πιλότος από την Ουκρανία με την κωδική ονομασία Juice είπε στο πρακτορείο Reuters ότι πολλοί συνάδελφοί του μαθαίνουν αγγλικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ελπίζοντας ότι κάποια ημέρα το Κίεβο θα λάβει δυτικά αεροπλάνα, όπως τα μαχητικά F-16.

Ρίσι Σούνακ: «Να υπάρξει νέα στήριξη στην Ουκρανία»

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς συμμάχους να εντείνουν ακόμη περισσότερο την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, μετά τη συλλογική και αποφασιστική συμφωνία τους -όπως είπε- να στείλουν άρματα μάχης στο Κίεβο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ο Ρίσι Σούνακ «δήλωσε ότι είναι πλέον σαφές πως η Ρωσία είναι σε θέση άμυνας και ότι οι διεθνείς εταίροι έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πρόσθεσε δε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας «κάλεσε τους συμμάχους να εντείνουν την υποστήριξή τους τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία «όλοι οι ηγέτες χαιρέτισαν τον συντονισμό των στρατιωτικών προμηθειών και τη συλλογική διεθνή δράση υπέρ της Ουκρανίας».

Διαβάστε ακόμη

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Έρχεται διόρθωση και… «ανώμαλη προσγείωση» – Μακριά από μετοχές

To συγκλονιστικό έργο και η ασυμβίβαστη ζωή του Lucian Freud σε 5 μοναδικές εκθέσεις

Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ στέλνουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία – Δεν απειλούμε τη Ρωσία»

 

Exit mobile version