search icon

Ευρώπη

Ουκρανία: Η κεντρική τράπεζα αναλαμβάνει ξανά δράση – Αυξάνει το επιτόκιο στο 25%

Με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εδώ και σχεδόν 100 ημέρες και την οικονομία να ετοιμάζεται για βαθιά ύφεση διαρκείας, οι νομισματικές αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στα «πόδια» του

Σε υπερδιπλασιασμό του βασικού επιτοκίου προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού και θωράκισης του νομίσματος, το οποίο απειλείται από τη ρωσική εισβολή. 

Στην πρώτη απόφαση έπειτα από τέσσερις μήνες, οι νομισματικές αρχές αύξησαν το επιτόκιο από το 10% στο 25%, το οποίο είναι το υψηλότερο από το 2015 αλλά και το μεγαλύτερο σ’ όλη την Ευρώπη. 

«Οι εξελίξεις με τον πληθωρισμό απαιτούν από την εθνική τράπεζα να επιστρέψει στην ενεργή επιτοκιακή πολιτική για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση του πληθωρισμού και τη “δολαριοποίηση” της οικονομίας» δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας, Kyrylo Shevchenko. 

Με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εδώ και σχεδόν 100 ημέρες και την οικονομία να ετοιμάζεται για βαθιά ύφεση διαρκείας, οι νομισματικές αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στα «πόδια» του.

Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν άνω του 25%, ενώ εξήγησε ότι μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός (τον Μάιο ανήλθε σε 17%) θα ξεκινήσει η μείωσή τους.  

Τα υψηλά επιτόκια θα βοηθήσουν επίσης, στη σταθεροποίηση της γρίβνας, η οποία έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 30 ανά δολάριο, γεγονός το οποίο στρέφει πολλούς εγχώριους επενδυτές προς το αμερικανικό νόμισμα ως ένα μέσο προστασίας έναντι του πληθωρισμού.  

Αναζητώντας πρόσθεση χρηματοδοτική στήριξη, παράλληλα, ο Shevchenko υποστήριξε ότι το Κίεβο θα πρέπει να εξασφαλίσει νέα γραμμή βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο αναπληρωτής διοικητής δε, Yuriy Heletiy, εκτίμησε ότι η ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία θα σκαρφαλώσει τον Ιούνιο στα 4,8 δισ. δολάρια.  

Άλλωστε, με τα έσοδα να έχουν ελαχιστοποιηθεί και τις στρατιωτικές δαπάνες να έχουν εκτοξευθεί, ο προϋπολογισμός χρηματοδοτείται σε μεγάλο ποσοστό από τη διεθνή βοήθεια, τις εκδόσεις ομολόγων και την εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα, κάτι το οποίο όμως συνδράμει στην υποτίμηση του νομίσματος και στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.  

Διαβάστε επίσης:

Solmeyea: Η ελληνική πατέντα που μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τους ρύπους της βιομηχανίας (pics)

Όμιλος Aldemar: To νέο πλάνο των 300 εκατ. μετά το deal με τον όμιλο Μήτση

Τζέιμι Ντάιμον: Προειδοποίηση από τον CEO της JPMorgan – «Έρχεται τυφώνας στην οικονομία»

Exit mobile version