search icon

Ευρώπη

Ουκρανία: Εκδίδει «ομόλογα πολέμου» για να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία των στρατιωτών της

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα θα ωθήσει το Κίεβο σε χρεοκοπία, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές ότι δεν θα αθετήσει τα υπάρχοντα χρέη του.

Στην έκδοση ομολόγων πολέμου ώστε να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία των στρατιωτών της προχωρά η κυβέρνηση της Ουκρανίας καθώς αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια διολίσθηση στις τιμές των υφιστάμενων ομολόγων της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές ότι δεν θα αθετήσει τα υπάρχοντα χρέη του.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα θα ωθήσει το Κίεβο σε χρεοκοπία.

Κάθε ομόλογο θα έχει ετήσια διάρκεια και ονομαστική αξία 1.000 ουκρανικές γρίβνες (περίπου 26 ευρώ). Το επιτόκιο θα καθοριστεί στη δημοπρασία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Σε μία περίοδο στρατιωτικής επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το υπουργείο Οικονομικών προσφέρει στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές τη δυνατότητα να στηρίξουν τον προϋπολογισμό της Ουκρανία επενδύοντας σε ουκρανικά κρατικά ομόλογα».

Η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα καθώς το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σχεδόν κατά 30% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ τα διεθνή ομόλογά του δέχθηκαν σκληρό πλήγμα.

Αυτό έγινε αφότου οι δυτικές χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στις κυρώσεις με εντολή που απαγορεύει στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα εκτός Ρωσίας, μεταξύ άλλων για πληρωμές χρέους.

Εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο σημείωσε μεγάλες απώλειες την περασμένη εβδομάδα, θα παραμείνει κλειστό για δεύτερη ημέρα σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Η αγωνία κορυφώνεται, οι αγορές χορεύουν (στο) τραμπολίνο και ο Σαράντης χωρίζει (και) με την Estée Lauder 

Κυρίαρχοι οι Έλληνες σε ναυπηγήσεις LNG-LPG carriers και δεξαμενόπλοια

Ένα βήμα μπρος κι ένα πίσω για την αξιοποίηση των εκτάσεων στην Αφάντου

 

Exit mobile version