Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της να επωμιστεί το οικονομικό βάρος της υποστήριξης της Ουκρανίας κατά της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής, δήλωσε την Παρασκευή ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν, προειδοποιώντας ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν να οδηγήσει την Ουάσινγκτον έξω από τη σύγκρουση.

«Η Ευρώπη μόνη της δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο. Κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να το θέλουν, εξακολουθούν να θέλουν να στέλνουν τεράστια χρηματικά ποσά σε αυτόν τον κατά τα άλλα χαμένο πόλεμο, αλλά υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που παραμένουν σιωπηλοί, παρόλο που κάποτε ήταν δυνατοί», δήλωσε ο Όρμπαν στο εθνικό ραδιόφωνο, σε σχόλια μεταφρασμένα στο Google, τα οποία μετέδωσε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Magyar Tavirati Iroda και μεταδίδει το cnbc.

Μιλώντας μία ημέρα μετά τη φιλοξενία των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, ο Όρμπαν τόνισε ότι πρέπει να προετοιμαστεί ένας «προϋπολογισμός ειρήνης» – και ότι αυτό το βήμα θα μπορούσε τώρα να γίνει, με τον Τραμπ να αναλαμβάνει την ηγεσία του Λευκού Οίκου, αφού νίκησε την υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις στις εθνικές εκλογές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Οι Αμερικανοί θα βγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα τον ενθαρρύνουν, δεν θα πουν ότι ο πόλεμος είναι καλό πράγμα», προέβλεψε ο Όρμπαν, προσθέτοντας: »Πολλά πράγματα λέγονται για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ένα πράγμα, ότι δεν ξεκινάει πόλεμο. Είναι ένας άνθρωπος που μισεί τον πόλεμο, ένας πραγματικός επιχειρηματίας που πιστεύει ότι η ζωή και τα πράγματα πάνε καλά όταν δεν υπάρχει πόλεμος».

Έχουν δαπανηθεί 161,11 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ουκρανία εξαρτάται ιστορικά από την ξένη ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια για να αντισταθεί στη διετή εισβολή της Ρωσίας, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να παρέχουν τη μερίδα του λέοντος αυτής της βοήθειας.

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου εκτιμά ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα (όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχουν δαπανήσει συνολικά 161,11 δισεκατομμύρια ευρώ (173,57 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 έως τις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν 108 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο -η χώρα του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες- αμφισβήτησε την ευρωπαϊκή ατζέντα χρηματοδότησης.

«Όταν υπάρχουν χρήματα για την υποστήριξη της παράλογης δολοφονίας Σλάβων στην Ουκρανία, πρέπει να βρούμε ένα τεράστιο ποσό στην ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη καθεαυτή», ανέφερε σε μια ενημέρωση στο Facebook που μεταφράστηκε στο Google.

Η ατζέντα του Τραμπ

Μακροχρόνιος σύμμαχος του Τραμπ, ο Όρμπαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαιρέτισε την εκλογή του Ρεπουμπλικανού πολιτικού ως «πολυπόθητη νίκη για τον κόσμο» και «τη μεγαλύτερη επιστροφή στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ». Οι δύο ηγέτες απολαμβάνουν μια βαθιά σχέση από την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ (2016-2021), με τον Όρμπαν να καυχιέται ακόμη και για το σύνθημα «Make Europe Great Again» όταν η κυβέρνησή του ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το καλοκαίρι – ένα σύνθημα που θυμίζει το πρώτο προεκλογικό μάντρα του Τραμπ.

Οι δύο πολιτικοί έχουν και οι δύο ζητήσει ιστορικά τον επείγοντα τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, την οποία ο Όρμπαν την Παρασκευή αποδίδει ως παράγοντα που συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες κατά των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτοανακηρυγμένος ειρηνοποιός, ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός και αυτό το καλοκαίρι έκανε το ντεμπούτο του στην προεδρική θητεία του στην ΕΕ με επισκέψεις στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη συμμαχική με τη Μόσχα Κίνα – προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καταδίκασαν την απροσδόκητη εμπλοκή με το Κρεμλίνο ως μη αντιπροσωπευτική της θέσης της ΕΕ.

Ο Τραμπ έχει εν τω μεταξύ αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να βάλει τέλος στα τεράστια πακέτα βοήθειας προς το Κίεβο που κατοχυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «ίσως τον καλύτερο πωλητή από κάθε πολιτικό που έχει ζήσει ποτέ» όσον αφορά την προσεταιρισμό της ξένης βοήθειας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει επίσης επικρίνει στο παρελθόν έντονα το γεγονός ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν ανεπαρκείς αμυντικές συνεισφορές κάτω από την κατευθυντήρια γραμμή της συμμαχίας για επενδύσεις 2% του ΑΕΠ – κάτι που το ΝΑΤΟ εργάζεται για να διορθώσει. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού από όλους τους εταίρους στην παραδοσιακά καθοδηγούμενη από την Ουάσινγκτον συμμαχία του ΝΑΤΟ με σχεδόν 1,33 εκατομμύρια στρατιώτες, ανέφερε η Statista τον Ιούλιο.

Ήδη, η Ουκρανία έχει μπει στην ατζέντα των διατλαντικών συνομιλιών, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει την Πέμπτη ότι έθεσε το θέμα αυτό, καθώς και ευρύτερα θέματα άμυνας και ενέργειας στον εκλεγμένο πρόεδρο κατά τη διάρκεια συγχαρητήριας τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Κρίσιμο είναι ότι ο Τραμπ είχε προηγουμένως υποσχεθεί να θέσει τέρμα στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του, χωρίς να περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο – προκαλώντας ανησυχίες για το αν το Κίεβο θα πιεστεί ή θα στερηθεί επαρκώς πόρων για να παραχωρήσει κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει προηγουμένως απορρίψει το ενδεχόμενο είτε να παραδώσει έδαφος είτε να ξεκινήσει διπλωματικές συνομιλίες ενώ τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν εντός των συνόρων της.

Μια εκεχειρία χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα ισοδυναμούσε μόνο με μια πύλη για περαιτέρω ρωσική κατοχή, τόνισε ο Ζελένσκι ενώ βρισκόταν στη Βουδαπέστη, επικρίνοντας την «επικίνδυνη ρητορική» ορισμένων συμμετεχόντων κρατικών ηγετών.

«Η απλή επίτευξη κατάπαυσης του πυρός είναι ένα μοντέλο που ακούμε από ορισμένους ηγέτες εδώ, από τη Βραζιλία, την Κίνα, και είναι σημαντικό να το ακούσουμε οπωσδήποτε από τη Ρωσία. Αυτό είναι ένα σπουδαίο μοντέλο για τη Ρωσία», δήλωσε ο ηγέτης, σύμφωνα με το ουκρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στη συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Είτε ασφάλεια είτε αλληλεγγύη, είτε υποστήριξη της Ουκρανίας είτε επένδυση στο μέλλον της Γερμανίας – η δημιουργία αυτής της αντίφασης είναι λάθος, επικίνδυνη και εντελώς περιττή», δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC, παρόλο που ο κυβερνητικός τριμερής συνασπισμός του διαλύθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τις προοπτικές του εθνικού προϋπολογισμού που περιελάμβανε την έκταση της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

Κερδοφορία 3,5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το 9μηνο

Εσπασε το «φράγμα» των 5 δισ. ευρώ ο Ομιλος Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη

Ηλίας Λιβάνης: Χθες ακύρωση, σήμερα «απειλείται» με νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα