Η Ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνει στην πιο αιματηρή φάση της και η σημερινή μέρα, η 26η από την έναρξη του πολέμου είναι ιδιαίτερη κρίσιμη.
Βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Έξι πτώματα είχαν αποτεθεί νωρίτερα σήμερα μπροστά στο εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου, μετέδωσε ο δημοσιογράφος. Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.
Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.
we will win
there will be new cities
there will be new dreams
there will be a new story
there will be, there’s no doubtand those we’ve lost will be remembered
and we will sing again, and we will celebrate anew
🇺🇦President @ZelenskyyUa pic.twitter.com/fb7sIxAXAM
— Ukraine / Україна (@Ukraine) March 20, 2022
Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.
«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν ‘μάρτυρες της Μαριούπολης’», ανέφερε ο ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
«Καταθέστε τα όπλα», πέταξε ο ρώσος ανώτατος αξιωματικός. «Βρίσκεται σε εξέλιξη τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή (…). Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη».
Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Μιζίντσεφ η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο αργότερα σήμερα. «Από τις 10:00, ώρα Μόσχας (…) η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς», πρόσθεσε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απηύθυνε μέσω Telegram νωρίτερα χθες μήνυμα στις αρχές της Μαριούπολης: «Έχετε μια ιστορική επιλογή (μπροστά σας) – είτε θα σταθείτε στο πλάι του λαού σας, ή θα πάτε με τους εγκληματίες».
«Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες», αντέτεινε η Ιρίνα Βέρεστσουκ μέσω Telegram. «Λένε ότι συμφωνούν (να ανοίξει) ανθρωπιστικός διάδρομος και το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας».
Πρόσθεσε ότι στην απάντησή της στη ρωσική πλευρά την κάλεσε «αντί να χάνει το χρόνο της γράφοντας οκτασέλιδες επιστολές απλά να ανοίξει τους διαδρόμους».
Η Μαριούπολη, κατά πλειονότητα ρωσόφωνη πόλη, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και εξαπέλυσε πριν από τρεισήμισι εβδομάδες. Πολιορκείται πρακτικά από την αρχή. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτη του δημάρχου, πιστεύεται ότι έχον σκοτωθεί πάνω από 3.000 άμαχοι.
Στους δρόμους της πόλης κείτονται πτώματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ως τώρα.
Τουλάχιστον 10 από τα 44 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τον πόλεμο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Τουλάχιστον 3,4 εκατ. πέρασαν τα σύνορα, υπολογίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, τουλάχιστον 4 νεκροί
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικίες και εμπορικό κέντρο στη συνοικία Ποντίλσκι αργά το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο» χτυπήθηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram. Διαβεβαίωσε ότι η πυροσβεστική επιχειρεί για να κατασβέσει μεγάλη πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο.
Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Κιέβου αναφέρθηκε σε τέσσερις νεκρούς.
Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών UAVs στην Οδησσό
Στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών χθες Κυριακή, δήλωσε αξιωματικός των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.
«Επικρατεί ηρεμία πάντως, δεν έγιναν επιθέσεις», δήλωσε ο αξιωματικός αυτός, ο Μαξίμ Μαρτσένκο, στην εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.
Η αντιαεροπορική άμυνα άνοιξε πυρ εναντίον των εχθρικών UAVs και «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ορισμένα καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε.
Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Η Οδησσός, «το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας», έχει παραμείνει -συγκριτικά- αλώβητη αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Συγκεχυμένη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις
Τo BBC μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ζελένσκι, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη Μόσχα, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος πάντως επιμένει στην ανάγκη μίας απευθείας συνομιλίας κορυφής, προειδοποιώντας – μέσω συνέντευξής του στο CNN ότι εάν οι διαπραγματεύσεις δεν επιτύχουν τότε «πάμε για τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Για σήμερα είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί και ένας νέος γύρος επαφών ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά ουδείς μπορεί να εκτιμήσει σε ποιο σημείο βρίσκονται και εάν έχουν κάποια ελπίδα να τελεσφορήσουν γρήγορα αυτές οι συζητήσεις.
Την ίδια ώρα η Τουρκία επιμένει ότι οι δύο πλευρές έχουν πολλά σημεία σύγκλισης και εμφανίζεται, δια δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, αλλά και του συμβούλου του Ερντογάν, Καλίν, ως διαθέσιμη να φιλοξενήσει μία συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στο έδαφός της. Δεν είναι καθαρό εάν όντως οι επαφές που κάνει η τουρκική κυβέρνηση και με τη Μόσχα και με το Κίεβο οδηγούν σε ένα τέτοιο αισιόδοξο συμπέρασμα, ή εάν η Άγκυρα ούσα στη «μέση» της σύγκρουσης δύο χωρών, με τις οποίες θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις, επιθυμεί να δείξει ότι είναι κοντά μία λύση, ώστε να αποφύγει η ίδια την όποια πίεση από την Ουάσιγκτον να αποστείλει S400 στην Ουκρανία.
Από τα όσα υποστηρίζουν η Μόσχα και το Κίεβο, τουλάχιστον με τις δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων τους, η συμφωνία δεν είναι κοντά. Τουναντίον και εφόσον το Κρεμλίνο επιμείνει στις βασικές εκ των αρχικών αξιώσεών του, η οποιαδήποτε λύση θα αργήσει. Ειδικά για την όποια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, δηλώνει ότι αυτή θα είναι για επικύρωση μιας συμφωνίας και όχι για διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε, μιλώντας στο CNN ότι «βάση για συζήτηση είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και σημείωσε με νόημα ότι ο λαός δεν μπορεί να αγαπήσει κατακτητή, στέλνοντας έτσι μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν πρέπει να επιμείνει να κατέχει περιοχές που κατέλαβε με τον πόλεμο της 24ης Φεβρουαρίου.
Η Ουκρανή υπηρεσιακή πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα διαμήνυσε ότι το Κίεβο «δεν θα παραχωρήσει σε καμία περίπτωση» εδάφη στη Ρωσία.
Αλλά και το Κρεμλίνο φέρεται να εκτιμά ότι η λύση είναι ακόμα μακριά και ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «κανονικά».
Φοβάται πυραυλικό χτύπημα στο Κίεβο ο Ζελένσκι
Η είδηση ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το σαββατοκύριακο υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία και η μεγαλύτερη ένταση που παίρνουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις, ακόμα και γύρω από το Κίεβο, φαίνεται ότι ενίσχυσαν τους φόβους του Ζελένσκι για μία σφοδρή επιχείρηση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Γι’ αυτό και κατά την ομιλία του στην ισραηλινή βουλή, την Κυριακή ζήτησε από το Τελ Αβίβ να βοηθήσει την Ουκρανία με το περίφημο αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδηρούν Θόλος), «Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», ήταν το αγωνιώδες μήνυμα του Ζελένσκι, ο οποίος έχει και εβραϊκή καταγωγή.
«Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή» είπε ο Ζελένσκι, του οποίου όμως η προσπάθεια να συγκρίνει τον σημερινό πόλεμο με το Ολοκαύτωμα, προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη της Ισραηλινής κυβέρνησης. «Είναι αποκρουστική η σύγκριση» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών.
Σημειωτέον ότι το Ισραήλ έχει απορρίψει επίμονα τα αιτήματα του Κιέβου για παροχή στρατιωτικής βοήθειας, όμως ο πρωθυπουργός του Ναφτάλι Μπένετ έχει αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία κάνοντας επαφές και με τη Μόσχα και με την ουκρανική πλευρά.
Τα όπλα μαζικής καταστροφής, η στάση των ΗΠΑ και η αποκάλυψη Ζελένσκι
Όσο περνούν οι μέρες, τόσο μεγαλώνουν οι φόβοι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν βιολογικά/χημικά όπλα ή αλλιώς όπλα μαζικής καταστροφής, που θα επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση στη διεθνή κοινότητα. Και ενδεχομένως να προκληθεί γενίκευση του πολέμου. Η δε χρήση τους μπορεί να γίνει, όπως λένε οι ειδικοί, είτε ως επιλογή για αύξηση της ισχύος στο πεδίο, είτε όμως και ως «προβοκάτσια», με στόχο να παρέμβει πιο αποφασιστικά η Δύση, ακόμα και με απευθείας εμπλοκή στον πόλεμο.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν φέρεται να δήλωσε ότι είναι κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ η χρήση από τους Ρώσους όπλων μαζικής καταστροφής, για να «μετριάσει» λίγο αργότερα τη δήλωσή του, η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο, τονίζοντας ότι θα είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε τέτοια επιλογή από τη Μόσχα.
Το παζλ χρήζει προσοχής, καθώς το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι με την στάση του προσπαθεί να σύρει τη Δύση στον πόλεμο, μία δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί διπλά: και ότι είναι απλώς μία παραπομπή στις πολλές εκκλήσεις που έχει κάνει όντως ο Ζελένσκι για βοήθεια από το ΝΑΤΟ, αλλά και ως προετοιμασία ενός άλλοθι στην περίπτωση που πράγματι οι ρωσικές δυνάμεις καταφύγουν στη χρήση τέτοιων όπλων.
Πάντως ο Ζελένσκι αποκάλυψε χθες (στο CNN) ότι πριν τρία χρόνια, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος, ζήτησε αμέσως την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ με την ηγεσία του Συμφώνου να του απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αλλά ότι και δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσια και επίσημη απόρριψη του αιτήματος, όταν ο ίδιος τους ζήτησε να ενημερώσουν οι Σύμμ
Διαβάστε ακόμη