Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε με την πρώτη ομιλία της για την Κατάσταση τηςΈνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «H Τουρκία είναι και πάντα θα είναι ένας σημαντικός γείτονας» είπε συγκεκριμένα. «Αλλά παρότι είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας δείχνει να μεγαλώνει. Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μία ταραγμένη γειτονιά και, ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους την στηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί δικαιολογία για απόπειρες εκφοβισμού των γειτόνων της. Τα κράτη-μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών τους δικαιωμάτων».
Η ίδια χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».
«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν όψει της παρουσίασης της πρότασης της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, είπε ότι εκείνες οι χώρες που «εκπληρώνουν το νομικό και ηθικό τους καθήκον ή που είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες πρέπει να μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης». Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «σαφής διαχωρισμός μεταξύ αυτών που έχουν το δικαίωμα παραμονής και αυτούς που δεν το έχουν» και ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και των συμφωνιών με τρίτες χώρες προέλευσης ή μετάβασης ώστε να περιοριστούν οι ροές.
«Οι εικόνες από τον καταυλισμό της Μόριας αποτελούν μία οδυνηρή υπενθύμιση της ανάγκης η Ευρώπη να ενώσει τις δυνάμεις της», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόνισε, μεταξύ των οποίων και η Κομισιόν: «Η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον νέο καταυλισμό στη Λέσβο. Μπορούμε να βοηθήσουμε με τη διαδικασία του ασύλου και των επιστροφών και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες».
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης» αναφερόμενη στην πανδημία και έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.
“Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι’ αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία”, σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.
Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις διαμάχες για τη μετανάστευση και την παρατεταμένη ιστορία της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τον Ιούλιο τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο τόνωσης που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος όλων αυτών, μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι “αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη” και πρόσθεσε ότι “τους τελευταίους μήνες ανακαλύψαμε ξανά την αξία αυτού που θεωρούμε κοινό. Μετατρέψαμε τον φόβο και τους διαχωρισμούς μεταξύ των κρατών μελών σε εμπιστοσύνη στην Ένωσή μας.”
Σε ένα άλλο κρίσιμο σημείο της ομιλίας της, η Φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε την εισήγηση της Κομισιόν για έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 (κατά 55% σε σύγκριση με το 1990 έναντι 40% που ήταν ο προηγούμενος στόχος). Όπως είπε, ο νέος στόχος θέτει την Ε.Ε. «σταθερά στην πορεία» για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας (μηδενικές καθαρές εκπομπές) ως το 2050 και θα διασφαλίσει ότι η Ένωση θα πετύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Για το Brexit, τόνισε ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον πολύ λίγος. Επιστράτευσε δε μία ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ για να προειδοποιήσει το Λονδίνο για τις συνέπειες της παραβίασης της περυσινής Συμφωνίας Αποχώρησης, όπως διατυπώνεται από το τρέχον νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι άνθρωποι στην Ευρώπη υποφέρουν. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να είμαστε εκεί για όσους την χρειάζονται. Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς μπορεί να προσφέρει, είναι μια ανθρώπινη οικονομία που μας προστατεύει και μας βοηθά να απορροφήσουμε το σοκ, προωθώντας ευκαιρίες και ευημερία. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τις ζωές αλλά και την εργασία.Τα συστήματα υγείας και οι εργαζόμενοι έχουν κάνει θαύματα και η ΕΕ έχει κάνει περισσότερα από ποτέ.Ενώ τα εθνικά κράτη έκλεισαν τα σύνορα, η ΕΕ εργάστηκε για τη διανομή πόρων σε ολόκληρη την ήπειρο. Πρέπει να αναπτύξουμε μια ισχυρότερη ένωση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε περισσότερη χρηματοδότηση και διορθώσεις στις περικοπές που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Τα σχέδιά μας λειτουργούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα SURE είναι ένα παράδειγμα. 40 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για βοήθεια στο πλαίσιο προγραμμάτων, 16 χώρες έλαβαν σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ από το SURE. Πρόκειται για πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Στην Ενωση μας η αξιοπρέπεια της εργασίας πρέπει να είναι ιερή. Έχουμε υποβάλει ένα πλαίσιο για να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη και τον κατώτατο μισθό.
Η Ευρωπαική Επιτροπή θα προτείνει ένα πλαίσιο για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών στην ΕΕ των 27, ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.
«Για πάρα πολλούς ανθρώπους, η δουλειά πλέον δεν πληρώνει. Το ντάμπινγκ στους μισθούς καταστρέφει την αξιοπρέπεια στην εργασία, τιμωρεί τον εργοδότη που καταβάλει αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζομένους του και προκαλεί στρέβλωση στον υγιή ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά», ανέφερε.
Το θέμα είναι πολιτικά δύσκολο και η Επιτροπή δεν προσπαθεί να θέσει σε ισχυ έναν και μοναδικό κατώτατο μισθό στην ΕΕ ή να επιβάλει ένα σύστημα κατώτατου μισθού και για τα 27 κράτη – μέλη.
Αντ’ αυτού, θέλει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μια συλλογική διαπραγμάτευση για τους υπάρχοντες μισθούς, ότι διαφορετιά ευνικά συστήματα έχουν ξεκάθαρα και σταθερά κριτήρια, ότι οι εργατικές ενώσεις και οι εργοδότες θα εμπλέκονται στη διαδικασία, ότι υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις και ότι θα υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης.
«Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της συλλογικής διαπραγμάτευσης και η πρότασή μας θα σέβεται απόλυτα τις εθνικές αρμοδιότητες και παραδόσεις», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν. (Σημειώνεται ότι οι κατώτατοι μισθοί ποικίλουν μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2020 κυμαίνονταν από 312 ευρώ στη Βουλγαρία έως τα 2.142 ευρώ τον μήνα στο Λουξεμβούργο).
Η Επιτροπή ενεργοποίησε μέτρα για την αύξηση της ευελιξίας για να βοηθήσει τους ανθρώπους σε ολόκληρη την ένωση, από την Κροατία έως τη Δανία. Η ΕΕ έχει εφαρμόσει τα δικά της μέτρα. Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για μείωση 12% του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο. Η αβεβαιότητα παραμένει, δεν είναι καιρός να αποσύρουμε την οικονομική υποστήριξη. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της εξασφάλισης υποστήριξης και της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Για την ένωση τραπεζών και κεφαλαιαγορών
Χρειαζόμαστε μια ισχυρή νομισματική ένωση, η εμπιστοσύνη στο ευρώ είναι ισχυρή. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομίες και να συνεχίσουμε τις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις.
Η ΕΕ δεν θα πρέπει να αποσύρει από την οικονομία τη δημοσιονομική της στήριξη καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμα εδώ, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλία; της η επικεφαλής της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η Ενωση θα πρέπει να ολοκληρώσει την ένωση των τραπεζών και των κεφαλαιαγορών, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές.
Η τρίτη διαρκής υπόσχεση είναι αυτή της ευκαιρίας. Οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, η ενιαία αγορά αφορά ευκαιρίες για καταναλωτές, εταιρείες και βιομηχανίες.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις περισσότερες ελευθερίες που λατρεύουμε ως Ευρωπαίοι. Πρέπει να εξαφανίσουμε τα εμπόδια της ενιαίας αγοράς και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία.
Θα προτείνουμε μια νέα στρατηγική για την Σένγκεν.Παρουσιάσαμε μια νέα βιομηχανική στρατηγική τον Μάρτιο, οι τελευταίοι 6 μήνες έχουν επιταχύνει τον μετασχηματισμό. Θα προσαρμόσουμε το πλαίσιο ανταγωνισμού μας.Όλα αυτά θα βοηθήσουν την Ευρώπη να επιστρέψει στα πόδια της.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το σχέδιο μας για αλλαγή. Εξετάσαμε τους στόχους μας για το 2050 και πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες διαβουλεύσεις.Προτείνουμε τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Εάν ακολουθήσουν κι άλλοι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους του Παρισιού. Η Πράσινη Συμφωνία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει περισσότερο από το ήμισυ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Πρέπει να προσαρμόσουμε τις ενεργειακές πολιτικές. Η Πράσινη Συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από τη μείωση των εκπομπών. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο προσέγγισης της φύσης – θα αντιμετωπίσουμε τα πάντα, από επικίνδυνα χημικά έως ρύπανση.
Το 37% του Next Generation θα δαπανηθεί απευθείας σε έργα της Πράσινης Συμφωνίας. Έχουμε θέσει στόχο 30% των NGEU 750 δισ ευρώ να συγκεντρωθούν για πράσινα ομόλογα. Τα κτίρια παράγουν πάνω από το 40% των εκπομπών, πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμα. Θέλω το NGEU να ξεκινήσει έναν μετασχηματισμό. Πρέπει να είναι ένα νέο πρόγραμμα για την Ευρώπη.Θα χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία για να οικοδομήσουμε μια πιο πράσινη κοινωνία, θα το κάνουμε μαζί για να οδηγήσουμε την Ευρώπη μπροστά
Για την ψηφιακή οικονομία: Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα κοινό σχέδιο για μια ψηφιακή οικονομία. Απόρρητο, πρόσβαση, ελευθερία έκφρασης, ελεύθερη ροή δεδομένων – Η Ευρώπη ή θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ή απλώς θα πρέπει να ακολουθήσει άλλους.
Η Ευρώπη ήταν πολύ αργή έναντι των προσωπικών δεδομένων, αυτό πρέπει να αλλάξει, έχουμε την ικανότητα. Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει την ασφάλεια δεδομέων και ταυτόχρονα να τα καταστήσει ευρέως προσβάσιμα. Το Next Generation EU θα δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό σύννεφο.
Όσον αφορά την τεχνολογία, το AI ανοίγει νέους κόσμους, αλλά πρέπει να ρυθμίζεται με σαφείς κανόνες και διαδικασίες για το πότε τα πράγματα πάνε στραβά.
Η Επιτροπή θα προτείνει νέο νόμο σχετικά με την εποπτεία των προσωπικών δεδομένων. Υποσχέθηκε επένδυση 8 δισ. ευρώ για τεχνολογία «made in Europe».
Για το εμβόλιο: Ο εθνικισμός στο ζήτημα των εμβολίων θέτει σε κίνδυνο ζωές, μόνο η συνεργασία θα σώσει ζωές. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ΠΟΥ και έναν ισχυρό ΠΟΕ – αλλά η μεταρρύθμιση του συστήματος δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα. Το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται σε μια τρομακτική παράλυση καθώς μεγάλες δυνάμεις αποσύρονται.
Θέλω η ΕΕ να ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων του ΠΟΥ και του ΠΟΕ.
Η τελευταία σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναδεικνύει μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις. Η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αντίπαλος. Η Κίνα έχει δείξει προθυμία για διάλογο για την κλιματική αλλαγή, αλλά πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της στο Παρίσι.Προωθούμε πολύ διαφορετικά συστήματα. Αναφερόμενη στο Χονγκ Λονγκ, η Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι πιστεύουμε στη δημοκρατία και στα ατομικά δικαιώματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας. Πρέπει να είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το μέλλον τους, δεν είναι «κομμάτια στη σκακιέρα κάποιου άλλου».
Μπορεί να μην συμφωνούμε με τον Λευκό Οίκο, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε και να οικοδομήσουμε μια νέα διατλαντική ατζέντα για το εμπόριο και άλλα θέματα.
To become the 1st climate-neutral continent, we’re proposing to increase the 2030 target for emission reduction to at least 55%. I recognise this is too much for some & not enough for others. But our economy & industry can manage this. And they want it, too.#EUGreenDeal #SOTEU pic.twitter.com/fbm5J1yEZd
— Ursula von der Leyen – Follow #SOTEU (@vonderleyen) September 16, 2020
Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, η δευτερολογία της Προέδρου και στη συνέχεια οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών, ενώ η συζήτηση θα κλείσει με την τριτολογία της κ. Φον ντερ Λάιεν.
People want to move out of this corona world, out of this fragility, out of uncertainty. They’re ready for change & they’re ready to move on. This is the moment for Europe to lead the way from this fragility towards a new vitality. My 1st #SOTEU address ?https://t.co/5kPoFnKCH9
— Ursula von der Leyen – Follow #SOTEU (@vonderleyen) September 16, 2020