Η μετάλλαξη Omicron χτυπά με σφοδρότητα τη Γηραιά Ήπειρο προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στα συστήματα υγείας. Προσπαθώντας να ορθώσουν τείχος στο απειλητικό νέο πανδημικό κύμα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Αυτή τη στιγμή έρχονται αντιμέτωπες με μια δραματική αύξηση κρουσμάτων, κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς όμως έχουν σηκώσει σημαία ελπίδας με τις εκτιμήσεις που θέλουν τον κορωνοϊό, στην πανδημική μορφή που τον γνωρίζουμε τώρα, να τελειώνει με το νέο έτος.
Επίκεντρο αυτή τη στιγμή της πανδημίας η Ευρώπη ξεπέρασε το όριο των 100 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων από την πρώτη εκδήλωση του ιού τον Δεκέμβριο του 2019, ήτοι πάνω από ένα τρίτο του συνόλου των μολύνσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι 100.074.753 μολύνσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης (52 χώρες και εδάφη από τις ακτές του Ατλαντικού έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των 288.279.803 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Με περισσότερες από 4,9 εκατομμύρια μολύνσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες επτά ημέρες (59% περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), η περιοχή βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου επίπεδα κρουσμάτων.
Οι δέκα χώρες, εκτός των μικροκρατών, με τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης (αριθμό κρουσμάτων σε επτά ημέρες για 100.000 κατοίκους) παγκοσμίως βρίσκονται όλες στην Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων η Δανία (με επίπτωση 2.045), και η Ιρλανδία (με επίπτωση 1964). Στη Γαλλία, περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα (1.103.555) εντοπίστηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, ήτοι σχεδόν το 10% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας.
Μεταξύ των 52 χωρών και εδαφών που αποτελούν την περιοχή της Ευρώπης, οι 17 εξ αυτών έσπασαν τις τελευταίες ημέρες τα ρεκόρ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε μία εβδομάδα. Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε απολογισμούς που δημοσιεύουν καθημερινά οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας.
Ένα σημαντικό μέρος των λιγότερο σοβαρών ή ασυμπτωματικών κρουσμάτων παραμένει μη ανιχνεύσιμο παρά την εντατικοποίηση της διενέργειας τεστ σε πολλές χώρες, από την αρχή της πανδημίας, μετά την ανακάλυψη του ιού στα τέλη του 2019. Επιπλέον, οι πολιτικές διενέργειας τεστ διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Η επιτάχυνση των μολύνσεων δεν συνοδεύεται, προς το παρόν, στην ευρωπαϊκή ήπειρο από αύξηση των θανάτων. Ένας μέσος όρος 3.413 ημερήσιων θανάτων καταγράφηκε στην Ευρώπη τις τελευταίες επτά ημέρες, ένας αριθμός μειωμένος κατά 7% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.
Στα υψηλότερα επίπεδά του, αυτός ο αριθμός είχε φθάσει στην ήπειρο τους 5.735 θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο, τον Ιανουάριο του 2021.
Σύμφωνα με το ΕΟΔΥ, ο κορωνοϊός καλπάζει και στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ πιστεύει πως η πανδημία μπορεί να νικηθεί μέσα στο 2022. Και αυτή είναι η πιο αισιόδοξη σκέψη για τη νέα χρονιά…
Διαβάστε ακόμη:
Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα νέα μέτρα
Ρεκόρ: Αυτή η μετοχή σημείωσε κέρδη σχεδόν 7.000% μέσα στο 2021