Τα απολυμαντικά χεριών βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μεθανόλης, ουσία, που σύμφωνα με την OLAF, μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία, προβλήματα στην όραση, ναυτία και έμετο, καθώς και απώλεια συνείδησης. Η μεθανόλη έχει άμεση τοξική επίδραση στο οπτικό νεύρο και η κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Τον περασμένο Αύγουστο, η OLAF έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες από τις δανικές αρχές σχετικά με την κατάσχεση 6.000 λίτρων απολυμαντικού τζελ χεριών με καταγωγή από την Τουρκία. Η OLAF μετέδωσε τις πληροφορίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η OLAF εντόπισε μια ύποπτη αποστολή στην Ιρλανδία στα τέλη Σεπτεμβρίου και ειδοποίησε τις ιρλανδικές τελωνειακές αρχές. Οι ιρλανδικές αρχές παρεμπόδισαν αμέσως το ύποπτο φορτίο στο λιμάνι του Δουβλίνου. Αρκετά δείγματα που αναλύθηκαν από το Ιρλανδικό Υπουργείο Γεωργίας Τροφίμων και Ναυτιλίας (DAFM) επιβεβαίωσαν απαράδεκτα υψηλά επίπεδα μεθανόλης. Το ίδιο συνέβη και με μια δεύτερη αποστολή. Μέσω επακόλουθων ερευνών με τον μεταφορέα, οι ιρλανδικές αρχές ανακάλυψαν, συνέλαβαν και ανέλυσαν παλαιότερα φορτία απολυμαντικού χεριών που φυλάσσονται σε αποθήκες.
Οι έρευνες της OLAF ανακάλυψαν διάφορες εταιρείες σε διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ που παρήγγειλαν απολυμαντικά χεριών από τον ίδιο κατασκευαστή στην Τουρκία και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Στην πραγματικότητα, ο εν λόγω κατασκευαστής λειτουργεί με διάφορα ονόματα που η OLAF κατάφερε να αναγνωρίσει και να τα συνδέσει μεταξύ τους. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης απολυμαντικά για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Τα ονόματα των εμπλεκόμενων εταιρειών καλύπτονται από το απόρρητο των τρεχουσών ερευνών.
Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Βίλε Ίταλα δήλωσε: «Σχεδόν 140.000 λίτρα έχουν κατασχεθεί μέχρι τώρα. Διεξάγονται έρευνες στα κράτη μέλη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα πραγματικής ομαδικής εργασίας μεταξύ της OLAF και των εμπλεκόμενων εθνικών αρχών. Όλοι θέτουν την τεχνογνωσία και την επιχειρησιακή τους ικανότητα σε μια επιχείρηση για την προστασία των Ευρωπαίων. Οι ενέργειες της OLAF ήταν καθοριστικές. Από την έναρξη της πανδημίας, η OLAF δραστηριοποιείται για την πάταξη του φαινομένου της κυκλοφορίας παράνομου υλικού που σχετίζεται με την COVID-19, όπως πλαστές και ακατάλληλες μάσκες προσώπου, γρήγορα τεστ δοκιμές και απολυμαντικά χεριών. Αυτά τα προϊόντα πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους και όχι να τους βλάπτουν. Οι έρευνες της OLAF έχουν εντοπίσει περισσότερες από 900 εταιρείες που έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής και η λίστα αυξάνεται».
Διαβάστε ακόμη:
Βloomberg: Κυοφορούμενο deal μεταξύ Eurobank και HSBC
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ποσοστό άνω του 5% απέκτησαν Μπάκος και Καϋμενάκης