Με έναν πρώτο πρόχειρο υπολογισμό, θα περίμενε κανείς πως οι Ουκρανοί δεν θα επιδείκνυαν αυτού του είδους την αντοχή σε μια σύρραξη που μαίνεται για πάνω από δύο εβδομάδες. Δεδομένης της ισχυρής ρωσικής άμυνας και των κονδυλίων που επενδύει το Κρεμλίνο σε στρατιωτικές δαπάνες, δεν θα ήταν απίθανο η Ουκρανία να είχε καταληφθεί εντός ημερών.
Καθώς προχωρούν οι μέρες, η Μόσχα «βλέπει» τα στρατεύματά της να μειώνονται, ενώ την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί έχουν ενισχυθεί σημαντικά, λόγω των συντονισμένων ενεργειών των νατοϊκών δυνάμεων, από προηγμένης τεχνολογίας όπλα.
Προτού ακόμη ο Βλαντιμίρ Πούτιν κηρύξει, με το δραματικό διάγγελμά του, πόλεμο, οπλικά συστήματα άρχισαν να αποστέλλονται από ΗΠΑ και χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η αρωγή ενισχύθηκε με χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία να στέλνουν για πρώτη φορά ύστερα από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο όπλα. Τη δεδομένη στιγμή, το Κίεβο θεωρείται σημαντικά θωρακισμένο, με τη Δύση να «ποντάρει» στους αντιαρματικούς πυραύλους για την αποτροπή της ρωσικής επικράτησης.
Από την έναρξη της μάχης, τα αμυντικά επιτελεία της Ευρώπης θεώρησαν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι, NLAW και Javelin, θα ήταν ικανά μέσα να χρησιμοποιηθούν για αντιμετωπίσουν ρωσικά τεθωρακισμένα και να στήσουν ενέδρα σε φάλαγγες τανκς.
Μέχρι στιγμής, τα συγκεκριμένα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από Ουκρανούς στρατιώτες σε χτυπήματα κατά ρωσικών αρμάτων μάχης και όπως φαίνεται, αναμένεται επέκταση της χρήσης των αντιαρματικών.
Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr