Ποιοι κλάδοι θα ευνοηθούν και ποιοι θα ταλαιπωρηθούν ανάλογα με το εάν θα κερδίσει ο Εμ. Μακρόν ή η Μ. Λεπέν – Πρώτο «θύμα» της νίκης Λεπέν το ευρώ – Λιγότερο «επιθετική» η αντίδραση των αγορών εάν επικρατήσει ο Μακρόν
της Σοφίας Ζαφείρη
Βάσει των δημοσκοπήσεων ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο βέβαιος νικητής του β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Οι αγορές, όμως, έχουν φροντίσει να προετοιμαστούν ακόμη και εάν συμβεί το απίθανο και εκλεγεί η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.
Με ποιον τρόπο «προετοιμάζονται» οι αγορές; Μα εξετάζοντας τα προγράμματα των δύο υποψηφίων, τις υποσχέσεις τους και κάνοντας αντιπαραβολή όλων αυτών στις μετοχές, καταλήγοντας στο -ασφαλές ή όχι μένει να αποδειχθεί- συμπέρασμα ποιοι κλάδοι θα ευνοηθούν και ποιοι όχι ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας.
Νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές
Κερδισμένοι με τον Μακρόν
- Καταναλωτικά αγαθά: Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί μειώσεις σε φόρους και υψηλότερα επιδόματα για τους χαμηλόμισθους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και να ευνοήσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, τα ΜΜΕ, τουρισμό και αναψυχή.
- Τράπεζες: Ο Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και όχι των εσόδων από επενδύσεις. Παράλληλα μετά τη νίκη του στον α’ γύρο των εκλογών, οι πρώτες μετοχές που αντέδρασαν ισχυρά ανοδικά ήταν αυτές τραπεζών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και ο Μακρόν πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν ένας επιτυχημένος τραπεζίτης.
- Ενέργεια: Αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ευνοεί εταιρείες όπως οι Vesta Winds Systems, EDP Renovaveis, Engi, ενώ θετική εκτιμάται ότι θα είναι η εκλογή του και για την EDF.
- Τηλεπικοινωνίες: Ο Μακρόν έχει υποστηρίξει ότι το δημόσιο θα μειώσει το μερίδιό του σε αρκετές εταιρείες. Εάν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση η πρώτη που θα επωφεληθεί είναι η Orange, ενώ εκτιμάται ότι εν γένει στον κλάδο θα υπάρξει προσπάθεια «ένωσης δυνάμεων».
- Αυτοκινητοβιομηχανίες: Η μείωση του εργατικού κόστους αλλά και η αύξηση της κατανάλωσης αναμένεται ότι θα ευνοήσει εταιρείες όπως οι Renault και Peugeot.
- Real Estate και κατασκευές: Η πρόταση να υπάρξει κατάργηση ορισμένων φόρων που ισχύουν σε τοπικό επίπεδο και αφορούν την ακίνητη περιουσία εκτιμάται ότι θα στηρίξει τόσο τις κατασκευές όσο και το real estate.
Χαμένοι με τον Μακρόν
- Ασφαλιστικές εταιρείες: Ο Μακρόν έχει υποστηρίξει ότι τα νέα συμβόλαια ασφαλειών ζωής θα πρέπει να φορολογούνται, ως εκ τούτου οι πωλήσεις τους μπορεί να υποχωρήσουν και φυσικά να πλήξουν τον κλάδο, αλλά και εταιρείες όπως η CNP Assurance.
- Εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό: Εκλογή του Μακρόν εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου και ως εκ τούτου θα καταστήσει ακριβότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις αγορές εκτός Ευρωζώνης.
Νίκη Λεπέν στις γαλλικές εκλογές
Κερδισμένοι με τη Λεπέν
- Άμυνα: Η Λεπέν έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ έως το 2022, ενώ ο Μακρόν στο 2% του ΑΕΠ.
- Πυρηνική Ενέργεια: Η Λεπέν έχει στηρίξει σχέδιο αναδιοργάνωσης των γαλλικών μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να ευνοήσει την EDF, η οποία, όμως, ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και θύμα της Λεπέν, σε περίπτωση που τελικά αποφασίσει να την «επαναφέρει» στο δημόσιο.
- Εξαγωγικές εταιρείες: Εκλογή της Λεπέν θα οδηγήσει σε «βουτιά» του ευρώ και ως εκ τούτου να καταστήσει τα γαλλικά προϊόντα πιο φθηνά στις αγορές εκτός Ευρωζώνης. Κερδισμένοι όμιλοι όπως η LVMH, L’Oreal, Sanofi και Airbus.
Χαμένοι με τη Λεπέν
- Τράπεζες: Η πολεμική της ενάντια στο ευρώ αναμένεται ότι θα καταστήσει ιδιαίτερα εύθραυστο το κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ έχει απειλήσει με κρατικοποίηση ορισμένων τοπικών τραπεζών.
- Ξένες εταιρείες που έχουν μερίδια σε γαλλικές: Η Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της εθνικής καθαρότητας ακόμη και των εταιρειών. Κάποιες ξένες εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι Vinci, Eiffage και Abertis Ifraestructuras, οι οποίες διαθέτουν τέτοια μερίδια μπορεί να τα δουν να… χάνονται.
- Υπερχρεωμένες γαλλικές εταιρείες: Η οικονομική αβεβαιότητα, ο φόβος για έξοδο από το ευρώ, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και πολλά ακόμη θα οδηγήσουν τις εταιρείες με υψηλά χρέη ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση.