search icon

Ευρώπη

Ο Πούτιν τρομάζει την Ευρώπη – Οι αντιδράσεις στις αγορές και η επόμενη ημέρα

Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου «σκορπάει» τρόμο στη Γηραιά Ήπειρο - Νέο ράλι για την τιμή του φυσικού αερίου, σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ - Πώς μεταφράζουν τη ρωσική επιστράτευση Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία - Reuters: «Ξεπούλημα» στα εισιτήρια χωρίς επιστροφή στη Ρωσία μετά το διάγγελμα Πούτιν

Νέα (αρνητικά) δεδομένα για την Ευρώπη δημιουργεί το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση, με στόχο την κινητοποίηση έως 300.000 εφέδρων στρατιωτών. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά σημαντική κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο, το οποίο «σέρνεται» από τον Φεβρουάριο, με τις επιπτώσεις να είναι πολύπλευρες και να εκτείνονται τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό – ενεργειακό πεδίο. 

Μάλιστα, ενώ η Μόσχα επιθυμεί να «νομιμοποιήσει» την κυριαρχία της στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, φιλοδοξώντας να διοργανώσει τοπικά δημοψηφίσματα για την «ενοποίηση» (με τη Ρωσία) τεσσάρων περιφερειών (Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα), ο «τσάρος» ρίχνει στο τραπέζι και το «χαρτί» της πυρηνικής απειλής. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ηπείρου.

«Εφόσον απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, να είστε βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα  για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό. Δεν μπλοφάρουμε» ήταν το αυστηρό μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να τραβάει το σχοινί της σύγκρουσης με τη Δύση, εντάσσονται στη στρατηγική «αντεπίθεσης» του Κρεμλίνου. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ρωσικός στρατός έχει αναγκαστεί σε σημαντική οπισθοχώρηση, με την Ουκρανία να ανακαταλαμβάνει το 10% των κατεχόμενων εδαφών.  

Όλα τα στοιχεία, επομένως, οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο κορύφωσης, καθώς επτά μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, το «φως» στην άκρη του τούνελ δεν καθίσταται ακόμη ορατό. Και το σενάριο μιας επί μακρόν πολεμικής σύρραξης στην καρδιά της Ευρώπης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη πιθανότητα. 

Νέο ράλι για τις τιμές ενέργειας

Πέραν αυτών, βέβαια, οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις έχουν και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, κάτι που ήδη αντανακλάται στις αγορές της Ευρώπης (και όχι μόνο). Εξάλλου, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου είναι πιθανό να συμβάλλει στην όξυνση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης-της χειρότερης των τελευταίων 10ετίων.

Η σχεδόν μόνιμη απειλή της Μόσχας για ολικό και αμετάκλητο «πάγωμα» των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 παραμένει στο «τραπέζι», κάτι που συντηρεί τον κίνδυνο ενός μπλακ-άουτ στις χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  

Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα αερίου βρίσκονται στο 86% της συνολικής χωρητικότητας, δηλαδή οριακά άνω του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας. Αυτό, εύλογα, εξασφαλίζει ορισμένες ενεργειακές «εφεδρείες», σε συνδυασμό -πάντα- με τις αυξανόμενες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλά και τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%.  

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει τις επόμενες ημέρες. «Η κατάσταση για τον χειμώνα είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, αλλά τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά πιο δύσκολα. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» επισημαίνει η Monika Zsigri, επικεφαλής της ευρωπαϊκής task-force για την ενέργεια. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ σημειώνουν άνοδο κατά τουλάχιστον 9% και επανέρχονται άνω του ψυχολογικού ορίου των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φθάνοντας στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν ξεπερνούσαν τα 65 ευρώ/μεγαβατώρα).   

«Τα σημερινά σχόλια του Ρώσου προέδρου θα οδηγήσουν κατά βεβαιότητα σε υψηλότερα επίπεδα τις ευρωπαϊκές τιμές αερίου» εκτιμά ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής της ICIS. «Οι ανησυχίες για τις ροές και τις στρατιωτικές εξελίξεις συγκαταλέγονται στις κορυφαίες προκλήσεις των traders» προσθέτει, μιλώντας στο Bloomberg.   

Το σενάριο της ύφεσης

Η διαφαινόμενη κλιμάκωση στην Ουκρανία «συντηρεί» και το σενάριο της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται στη «φυγή» των επενδυτών από τα ευρωπαϊκά assets. Το ευρώ, για παράδειγμα, διολισθαίνει προς νέο χαμηλό 20 ετών, με την ισοτιμία με το δολάριο να υποχωρεί στο 0,99 δολάριο/ευρώ.  

Η Deutsche Bank παραδέχεται πλέον, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Την ίδια ώρα, το βρετανικό think tank Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023 θα διαμορφωθεί στο +0,3% στη Γαλλία, στο -0,6% στο Ην. Βασίλειο, στο -1% στη Γερμανία και στο -1,3% στην Ιταλία.    

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, υπάρχει και το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Τον Αύγουστο, ο ετήσιος δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό του 9,1%, με τους αναλυτές να περιμένουν νέα άνοδο τους επόμενους μήνες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Διαβάστε επίσης

Τα γκάλοπ, οι αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τα νέα Αττικά κόλπα και η νέα επένδυση του Γερμανού 

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Γιατί θα πολεμήσουμε την έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια

H Pitsos έγινε… Pyramis – Ανοίγει το εργοστάσιο

Exit mobile version