search icon

Ευρώπη

O πληθωρισμός απειλεί καταναλωτές και παραγωγούς στη Βρετανία

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι καταναλωτές μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των σούπερ μάρκετ, ώστε να διασφαλίσουν κάποιες προσφορές, όμως αυτό θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς οι πιέσεις προς τον κλάδο των τροφίμων δεν πρόκειται να καταλαγιάσουν σύντομα

Σε απροσδόκητη συρρίκνωση βρίσκεται η βρετανική οικονομία, καθώς οι καταναλωτές προχώρησαν σε περικοπή των δαπανών τους λόγω τους υψηλού κόστους ζωής.

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 10% τον Οκτώβριο, πέντε φορές πάνω από τον στόχο που έχει θέσει, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται στο μέσο ενός από τους ταχύτερους κύκλους σύσφιξης που έχουν συμβεί ποτέ, με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο την εκτόξευση των τιμών. Οι κακές προβλέψεις συνεχίζονται και για το 2023 και 2024, καθώς κάνουν λόγο για ελάχιστη επέκταση της οικονομίας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τα επίπεδα των τιμών τον Απρίλιο, την ερχόμενη Τετάρτη και όλα δείχνουν πως ο τιμάριθμος λιανικής θα ανέβει κι άλλο «πιάνοντας» το 9%.

Τον Μάρτιο ο CPI ανέβηκε από το 6,2% στο 7%, όμως ο πόλεμος και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων φαίνεται πως ώθησε τον δείκτη στο 9,1% τον Απρίλιο. Επίδοση που θα φέρει πιο γρήγορα τις τιμές κοντά στο ταβάνι του 10%, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Στο απόγειο… το κόστος διαβίωσης

Η εκτόξευση του βιοτικού κόστους υποχρεώνει ήδη το βρετανικό κοινό σε επώδυνες αλλαγές στην καθημερινότητα του. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή η εθνική στατιστική υπηρεσία, εννέα στους δέκα Βρετανούς δηλώνουν πλέον πως πιέζονται από την αύξηση του κόστους ζωής. Δύο στους πέντε ενηλίκους αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, με την πλειοψηφία να μειώνει δραστικά τις αγορές σε μη απαραίτητα προϊόντα και να κάνει τα ψώνια της από πολλαπλά καταστήματα για να εκμεταλλευτεί τις προσφορές.  Δύο στους πέντε θεωρούν επίσης πως αποκλείεται να καταφέρουν να κάνουν οικονομία και να βάλουν στη… άκρη χρήματα, καθώς με δυσκολία καταφέρνουν έστω να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: 3,5% ανάπτυξη και 6,3% πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022

Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Πάνω τα έσοδα και μειωμένο έλλειμμα παρά τα έκτακτα επιδόματα

Πού να «κρυφτούν» οι επενδυτές; – Η μεγάλη τρικυμία σε ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα

Exit mobile version