Η γραμμή που ακολούθησε ο Μακρόν ως υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, μπορεί σύμφωνα με τον Λέτα να χαρακτηριστεί ως γραμμή «υπεύθυνης αλληλεγγύης» και συνέβαλε στη συνέχεια, στη στήριξη της Ιταλίας, της Γαλλίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με την εφαρμογή μεγαλύτερης ευελιξίας.
Από την άλλη, μπορεί Μακρόν και Σόιμπλε να διαφώνησαν για το μέλλον της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ, ωστόσο η εφημερίδα «La Stampa» υπογραμμίζει πως η πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα Γάλλου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και πως «σε ό,τι αφορά την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, η Γερμανία ελπίζει να εξασφαλίσει τη γαλλική υποστήριξη». Το ερώτημα που θέτει η «La Stampa» είναι: η Γερμανία θα καταφέρει να κατανοήσει, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ότι δεν είναι δυνατή καμία οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη -αρχίζοντας από εκείνη που υποσχέθηκε ο Μακρόν- χωρίς μια μεγαλύτερη, όσο και ελεγχόμενη, ελαστικότητα στα δημοσιονομικά;”
Τέλος, ο αναλυτής Φράνκο Βεντουρίνι της «Corriere della Sera» τόνισε πως με την εκλογή Μακρόν, «κέρδισαν η Ιστορία και οι αξίες». Ο έμπειρος Ιταλός σχολιαστής, αναφερόμενος στην λαϊκή βούληση που εκφράσθηκε χθες στην Γαλλία σημειώνει: «Ο λαός ήθελε να διαμαρτυρηθεί και το έπραξε, δεξιά με την Μαρί Λε Πεν και αριστερά με τον Ζαν Λικ Μελανσόν, αλλά οι Γάλλοι είχαν και ξεκάθαρη επίγνωση της ιστορίας και των αξιών τους. Κέρδισαν, ακριβώς, η ιστορία και οι αξίες, διαψεύδοντας όσους προφήτευαν μια μεγάλη γαλλική μετάλλαξη. Το τελευταίο χαράκωμα της γαλλικής δημοκρατίας, και αυτή την φορά, δεν κατακτήθηκε».
(Με στοιχεία από ΑΠΕ)