search icon

Ευρώπη

Ο κορωνοϊός αύξησε τους κλέφτες (με γνώσεις γεωργίας) στα φρούτα

Ποιος κλέβει 300 κιλά σπαράγγια όχι μόνο βγάζοντάς τα σωστά από το χώμα αλλά κλείνοντας και τις τρύπες στο έδαφος

Το να κόβει κάποιος περαστικός ένα μήλο από ένα δέντρο που δεν του ανήκει, είναι κάτι σύνηθες, αν και ενοχλητικό για τον ιδιοκτήτη.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, που η κλοπή δεν συνίσταται σε ένα ή δύο μήλα αλλά, σε ολόκληρα κιβώτια που μεταφέρονται με αυτοκίνητο, όπως αναφέρει ο Τόμας Ριλ από την φραγκονική Ένωση Οπωροκαλλιεργητών στο Κίτζιγκεν της Γερμανίας και προκαλούν τεράστια ζημιά στους καλλιεργητές.

Επαγγελματίες κλέφτες φρούτων με γνώσεις.. γεωργίας

«Τις προάλλες άδειασαν έναν ολόκληρο αμπελώνα», αναφέρει η Κάτριν Βάλτερ από την κρατική ένωση εμπορικής καλλιέργειας φρούτων της Βάδης-Βυρτεμβέργης (LVEO) στη Στουτγάρδη. Πρόκειται για καλά μελετημένες ενέργειες, οι οποίες διαδραματίζονται κατά βάση σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές, νύχτα και, φυσικά, με μεταφορικά οχήματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δράστες με καλές γνώσεις σε θέματα γεωργίας έκλεψαν περίπου 900 κιλά κεράσια τον περασμένο Ιούνιο στο Φράιμπουργκ. Επίσης «επαγγελματίες» ήταν και οι κλέφτες που πήραν μαζί τους περί τα 300 κιλά σπαράγγια την άνοιξη στη νότια Έσση: Όχι μόνο έβγαλαν σωστά τα σπαράγγια από το χώμα, αλλά πριν αποχωρήσουν έκλεισαν και τις τρύπες στο έδαφος. Οι ενώσεις των παραγωγών μπορούν μόνο με εκτιμήσεις να υπολογίσουν το μέγεθος της ζημιάς – και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες περνούν σε καταγγελίες μόνο όταν πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλες απώλειες.

Οι καλλιεργητές φρούτων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ανέφεραν όλο και πιο συχνά ότι οι άνθρωποι κλέβουν από τα δέντρα τους, τα χωράφια με τις φράουλες ή τους αμπελώνες τους, λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της LVEO, Βάλτερ. Κατά τη γνώμη της, αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται και με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς οι άνθρωποι που περιπλανώνται στη φύση αυξήθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και τα χωράφια που βρίσκονται κοντά σε ποδηλατόδρομους είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο.

Κλοπή για ιδία κατανάλωση: Ένα ασήμαντο αδίκημα;

Μέχρι και σήμερα επιβιώνει η άποψη ότι η κλοπή τροφής για κατανάλωση είναι σχετικά ασήμαντο αδίκημα, επισημαίνει ο Ριλ. Στο γερμανικό ποινικό δίκαιο, ωστόσο, ο όρος καταργήθηκε το 1975, κατατάσσοντας και τη συγκεκριμένη κλοπή στην ίδια κατηγορία με τις υπόλοιπες. 

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle

Exit mobile version