Μια καινούργια δομή στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα περιλαμβάνει πλέον ισχυρούς εκτελεστικούς αντιπροέδρους και Επιτρόπους, χωρίς να υφίστανται εφεξής οι “ενδιάμεσοι” αντιπρόεδροι της Κομισιόν.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, έχοντας πλέον “απελευθερωθεί” από τα μεγαλύτερα βαρίδια της και τους πιο ισχυρούς της επιτκριές εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τον Τιερί Μπρετόν, τον Νικολά Σμιτ και τον Ζοζέ Μπορέλ, ανακοίνωσε τον τρόπο λειτουργίας της επόμενης Επιτροπής, εξισορροπώντας ανάμεσα στις χώρες της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης, στις ισχυρότερες και λιγότερες ισχυρές οικονομίες και φυσικά τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Aνάμεσα στα νέα χαρτοφυλάκια είναι και αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού για τον Έλληνα επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα. Μάλιστα, την ικανοποίηση του για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού που πήρε η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Faceboοk στην οποία αναλύει γιατί προκειται για μια μεγάλη επιτυχία της χώρας.

Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός «καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

«Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου» προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές».

Η ανάρτηση Μητσοτάκη


Σύμφωνα με την κυρία φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο συνεκτική δομή και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους».

Σε αυτό το πλαίσιο η Τερέζα Ριμπέρα (Σοσιαλδημοκράτες) από την Ισπανία θα αναλάβει εκτελεστική αντιπρόεδρος για την πράσινη μετάβαση και θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

H Χένα Βίρκουνεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) από την Φινλανδία αναλαμβάνει καθήκοντα εκτελεστικής αντιπροέδρου για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία, ενώ ο Στεφάν Σεζουρνέ,ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Τιερί Μπρετόν, “επιβραβεύεται” από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, αναλαμβάνοντας την πολύ σημαντική θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική, καθώς θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς.

Ο Ραφαέλε Φίτο, o ακροδεξιός εκλεκτός της Τζόρτζια Μελόνι, η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένες πολιτικές ομάδες του ΕΚ, επιβραβέυεται επίσης από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνοντας καθήκοντα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις.

H σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει κυρίως πολιτικούς σχεδόν άγνωστους στις Βρυξέλλες, με τους περισσότερους να προέρχονται από το ΕΛΚ, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι αρκετοί Επίτροποι έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, κάτι όμως, που όπως δήλωσε η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα βοηθήσει στη συνεργασία εντός τους Κολεγίου.

Πλέον, η μπάλα περνάει στο γήπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ, τα μέλη του οποίου θα καλέσουν σε ακρόαση κάθε έναν από τους 26 Επιτρόπους, προτου τους υπερψηφίσουν ή τους καταψηφίσουν. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι από τους προτεινόμενους Επιτρόπους θα καταφέρουν να λάβουν τελικά το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Γαλλία αναγκάστηκαν να προτείνουν αντικαταστάτες μετά την απόρριψη των αρχικών επιλογών τους από το Κοινοβούλιο, καθυστερώντας την έναρξη της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως νέας προέδρου της Επιτροπής.

Η ίδια η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να μιλήσει για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας απλώς ότι «όλη η Ευρώπη θέλει η νέα Επιτροπή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Το πανόραμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η διαδικασία των ακροάσεων θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η μακρά αυτή διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, αμερικανικές εκλογές), όσο και εσωτερικές (αυξημένο κόστος ζωής και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας).

Η πλήρης σύνθεση

Έξι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι: τέσσερις γυναίκες, δύο άνδρες.

  • Teresa Ribera θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
  • Henna Virkkunen θα είναι η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών και τεχνολογιών αιχμής όπως το κράτος δικαίου, και να το προστατέψουμε όπου κι αν δέχεται επίθεση.
  • Stéphane Séjourné θα είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς.
  • Kaja Kallas θα είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας και Αντιπρόεδρος
  • Roxana Mînzatu. Θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό είναι κάτω από την ομπρέλα της δημογραφίας.
  • Raffaele Fitto θα είναι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις.
  • Maroš Šefčovič Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας. Πρόκειται για ένα νέο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει και τελωνειακή πολιτική.
  • Βάλντις Ντομπρόβσκις . Θα είναι Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας.
  • Dubravka Šuica θα είναι η Επίτροπος για τη Μεσόγειο.
  • Olivér Várhely θα είναι Επίτροπος για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.
  • Wopke Hoekstra θα είναι ο Επίτροπος για το κλίμα
  • Andrius Kubilius θα είναι ο Επίτροπος για την Άμυνα και το Διάστημα.
  • Marta Kos Θα εργαστεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας – και τη συνέχιση των εργασιών για την ανοικοδόμηση, και θα στηρίξει τις υποψήφιες χώρες για να τις προετοιμάσουν για την ένταξη.
  • Jozef Síkela θα είναι ο Επίτροπος για τις Διεθνείς Συνεργασίες.
  • Κώστας Καδής Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών
  • Maria Luís Albuquerque θα είναι η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.
  • Hadja Lahbib θα είναι ο Επίτροπος για την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων.
  • Μάγκνους Μπρούνερ Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης.
  • Jessika Roswall θα είναι η Επίτροπος για το Περιβάλλον
  • Piotr Serafin θα είναι ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, την Καταπολέμηση της Απάτης και τη Δημόσια Διοίκηση.
  • Dan Jørgensen θα είναι ο Επίτροπος για την Ενέργεια και τη Στέγαση.
  • Ekaterina Zaharieva θα είναι Επίτροπος για την Έρευνα και την Καινοτομία.
  • Michael McGrath θα είναι Επίτροπος για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου.
  • Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού.
  • Christophe Hansen θα είναι ο Επίτροπος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα.
  • Glenn Micallef θα είναι Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό

Διαβάστε ακόμη

Βαλτική Θάλασσα: Εντείνονται οι φόβοι για πετρελαιοκηλίδες – Ο ρόλος των ρωσικών δεξαμενόπλοιων

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα «πέσουν» €7 δισ. στην αγορά σε 100 μέρες

Ενέργεια: Στη «μάχη» για τα 200 ΜW αποθήκευση η αγορά των ΑΠΕ – «Κλειδώνει» ο διαγωνισμός του ΥΠΕΝ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ