Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ανέφερε σήμερα ότι, ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πλήξει τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Σε ό,τι αφορά τα κέρδη των τραπεζών, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η νομισματική μας πολιτική βλάπτει την κερδοφορία τους», ανέφερε ο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ έχει δεχθεί κριτική από τραπεζίτες για τα επίμονα χαμηλά επιτόκια, καθώς όσο πιο χαμηλό είναι το επιτόκιο, τόσο λιγότερο μπορούν οι τράπεζες να χρεώνουν τους πελάτες τους που λαμβάνουν δάνεια.

«Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν αρκετά σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια» δήλωσε ο Ντράγκι  για τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Εάν υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από τα χαμηλά επιτόκια στα καθαρά έσοδα από τόκους στο μέλλον, θα πρέπει να αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τις θετικές επιδράσεις της νομισματικής στήριξης στις άλλες κύριες συνιστώσες της κερδοφορίας, όπως είναι η ποιότητα των δανείων και συνεπώς οι προβλέψεις ζημιών από δάνεια», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι, ανέφερε επίσης παρά τη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ οφείλει να είναι «υπομονετική» σε ό,τι αφορά την ομαλοποίηση της νομικίστικης της πολιτικής.

Όπως επισήμανε: «Τα παραπάνω αντανακλώνται στις αποφάσεις που λάβαμε τον περασμένο μήνα, οι οποίες στοχεύουν στο να τονίσουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μας στην οικονομία της ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι  πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και επίμονοι στο θέμα του πληθωρισμού, ώστε να επιστρέψουμε με βιώσιμο τρόπο στον στόχο μας».

Υπενθυμίζεται τον Οκτώβριο η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το επίπεδο μηνιαίας αγοράς ομολόγων , αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, στα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. που είναι τώρα. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα QE τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς και ότι θα αναπροσαρμόσει την πολιτική της ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα αγοράζει ομόλογα για να τονώσει τη δανειοδότηση  και να προωθήσει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Ο Ντράγκι επανέλαβε σήμερα Παρασκευή  ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε επεκταθεί και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, «αν είναι απαραίτητο και σε κάθε περίπτωση μέχρι να δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή  του πληθωρισμού».

«Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην πραγματική πλευρά της οικονομίας, από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουμε δει μια σταθερή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat επιβεβαίωσαν ότι ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, έφτασε  το 1,1% τον Οκτώβριο, ενώ ο ονομαστικός πληθωρισμός επιβράδυνε στο 1,4%. Στόχος της ΕΚΤ είναι να φτάσει κοντά στο 2%.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το  ΑΕΠ θα ανέλθει στο  2,2% για το τρέχον έτος και 1,8% για το 2018  και ότι ο δομικός πληθωρισμός  θα φθάσει το 1,2% το 2017 και το 1,3% το 2018. Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις αυτές παραμένουν μακριά από τον στόχο της  ΕΚΤ.