Το σχέδιό της για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, επιλέγοντας μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι δύο πρωταγωνιστές, η Γερμανία και η Γαλλία, είναι απόντες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, λόγω της γερμανικής πολιτικής αποσταθεροποίησης που στερεί το Βερολίνο από μία ισχυρή κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιδιώκει να επωφεληθεί επίσης από την ευκαιρία που προσφέρει η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στην Γαλλία και τη Γερμανία για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του στην ευρωζώνη πριν από τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2019.
Επιγραμματικά, οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την ευρωζώνη, είναι: Κοινός προϋπολογισμός, Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, μόνιμη ευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρουσίασε με συνέντευξή του στο CNBC, τα νέα μέτρα που αναμένεται ότι θα φέρουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενοποίηση μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Αυτό συμπεριλαμβάνει την παροχή βοήθειας στα κράτη να υιοθετήσουν το ευρώ, στην παροχή νέων εργαλείων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.
«Αυτή τη στιγμή κάνουμε προτάσεις.. Για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την προπαρασκευαστική δουλειά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις χώρες εκείνες που θέλουν να μπουν στο ευρώ», είπε στο πρακτορείο.
«Με αυτό, συνέχισε, δείχνουμε ότι η ευρωζώνη πρέπει να μεγαλώσει και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει βοήθεια στα κράτη που εργάζονται γι’ αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να προετοιμαστούν γα να μπουν στην ευρωζώνη και να ευημερήσουν σε αυτήν».
Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι: «προτείνουμε στοχευμένα εργαλεία ώστε να στηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της ευρωζώνης και προτείνουμε μια στοχευμένη διαδικασία ώστε να υποστηρίξουμε τα κράτη που θέλουν να μπουν στην ευρωζώνη». Αυτό συμπεριλαμβάνει και μια δράση για την μετατροπή και ισχυροποίηση του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με το να αναχθεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Παράλληλα, ο Ντομπρόβσκις παρουσίασε την ιδέα για τη θέσπιση του Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.
Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν: «Καμιά χώρα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να μπει στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες. Αυτό που προτείνουμε τώρα αποτελέι ένα εργαλείο για να συνεργαστούμε με εκείνες τις χώρες που θέλουν να μπουν στην ευρωζώνη και που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε συμπληρώνοντας πως ένα από τα κράτη αυτά είναι η Βουλγαρία.
Spiegel: Τι πιθανότητες έχουν οι προτάσεις Γιούνκερ;
Ποιες πιθανότητες εφαρμογής έχουν αυτές οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις, διερωτάται την ίδια ώρα, ο γερμανικός Spiegel. Αφού αναφέρεται αναλυτικά στα υπέρ και τα κατά των προτάσεων αυτών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι ιδέες Γιουνκέρ δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στην πράξη με την μορφή που προτείνονται. Στο θέμα όμως του κοινού προϋπολογισμού, όπως επίσης και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για χώρες που χρειάζονται στήριξη, οι πιθανότητες εφαρμογής είναι δεδομένες».