search icon

Ευρώπη

Ντε Γκίντος: Πτώση 30% του ΑΕΠ σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Για ραγδαία πτώση του ΑΕΠ και διπλασιασμό της ανεργίας στην Καταλονία, προειδοποίησε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος

Για ραγδαία πτώση του ΑΕΠ και διπλασιασμό της ανεργίας στην Καταλονία, σε περίπτωση ανεξαρτησίας της βορειοανατολικής αυτής περιοχής της Ισπανίας, προειδοποίησε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας διαβεβαίωσε πως η διαδικασία προς το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλoνίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας στις εκθέσεις που οι αντίστοιχοι οίκοι, όπως ο Moody’s, πρόκειται να δημοσιεύσουν στα τέλη του μήνα, καθώς κανείς τους δε θεωρεί «δυνατή» την ανεξαρτησία. «Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο, και ως εκ τούτου δεν το ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγμάτωσή του», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός σε δηλώσεις του που αναμεταδίδονται από το Europa Press.

Ο ντε Γκίντος επέμεινε στο γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς η απόσχιση της Καταλονίας θα ήταν «απολύτως παράλογη» και προειδοποίησε για ορισμένες από τις επιπτώσεις που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως είπε, η Καταλονία θα έφευγε από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα την Καταλονία θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε αβεβαιότητα.

Την ίδια στιγμή, μία ανεξάρτητη Καταλονία θα έπρεπε να κόψει το δικό της νόμισμα, που θα υφίστατο μία υποτίμηση μεταξύ του 30 και του 50%. Το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά 25-30%, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα διπλασιαζόταν, υποστήριξε. «Η φτωχοποίηση της καταλανικής κοινωνίας θα ήταν ωμή», προειδοποίησε ο ντε Γκίντος.

Ανέφερε ακόμη πως το δημοψήφισμα αποτελεί «τον Δούρειο Ίππο» προκειμένου να εδραιωθεί «μία ριζοσπαστική κυβέρνηση» στην Καταλονία. «Και αυτό είναι που θα επιτευχθεί εν τέλει», κατέληξε.

Στις δηλώσεις του ντε Γκίντος απάντησε ο σύμβουλος (υπουργός) Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Καταλονίας, Σάντι Βίλα. «Η προαναγγελία των Πληγών του Φαραώ που θα επιπέσουν στους Καταλανούς για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης», ιδίως όταν τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής είναι τα καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας, ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version