search icon

Ευρώπη

Ντάισελμπλουμ: Να επισπευθεί το Brexit – Περιμένουμε τις προτάσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για το έλλειμμα

Έκκληση στη Μεγάλη Βρετανία να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατό μέσω ενεργοποίησης του άρθρου 50 από την νέα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Του Ιωάννη Αντύπα

Έκκληση στη Μεγάλη Βρετανία να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατό μέσω ενεργοποίησης του άρθρου 50 από την νέα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι έκαναν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Ecofin στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης των υπουργών οικονομικών όλης της ΕΕ (και όχι μόνο της Ευρωζώνης όπως στο Eurogroup), ο Πρόεδρος του Eurogroup συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα των επικείμενων κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία λόγο του ελλείματος τους πως δεν θα κάνει εικασίες ειδικά ως προς το μέγεθος των κυρώσεων και θα περιμένει τις συστάσεις της Επιτροπής. Στο σημερινό Ecofin, αναμένεται οι υπουργοί να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ένα χρονικό πλαίσιο 10 ημερών για να στείλουν τις δικές τους προτάσεις για την μείωση του ελλείματος τους, για τις οποίες ζήτησε να είναι «επιθετικές και όχι αμυντικές». Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο ίδιος είπε πως «υπήρξε ισχυρή στήριξη των προτάσεων της Επιτροπής για Ισπανία και Πορτογαλία». 

Από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, εκτίμησε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις. «Κάθε μέρα πείθομαι ολοένα και περισσότερο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις» είπε προσθέτοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση γίνεται για να επικυρωθούν οι συστάσεις της Κομισιόν, αλλά αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την επιβολή κυρώσεων, είπε χαρακτηριστικά.

«Από αύριο κιόλας θα παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας και τα επιτεύγματα της Ισπανίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια οικονομία που δεν θέτει κανέναν οικονομικό, χρηματοπιστωτικό, ή τραπεζικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με 3-4 χρόνια πριν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει γρήγορα, ώστε η Ισπανία να επικεντρωθεί στον νέο προϋπολογισμό και τη νέα δημοσιονομική πορεία της για να πετύχει τον στόχο 3% του ελλείμματος, αν και απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς σε ενδεχόμενα μέτρα για την μείωσή του.

Ερωτηθείς για την κρίση στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «ότι η ιταλική κυβέρνηση θα βρει λύση για κάποιες τράπεζες που έχουν πρόβλημα εντός του Ευρωπαϊκού Κανονισμού». Σημείωσε ότι αυτό είναι εφικτό πριν το δημοψήφισμα στην Ιταλία τον Οκτώβριο.  

 

 

Πιέρ Μοσκοβισί: Δεν μιλάμε για κυρώσεις ακόμα

Από τη πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέβασε τους τόνους στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως «μιλήσαμε για Πορτογαλία και Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις συστάσεις της, τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο στο Ecofin. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως και οι δύο χώρες εξέρχονται από μια δύσκολη κρίση και εργάζονται πολύ σκληρά».

Κατά τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στις δύο χώρες, αλλά για την εκκίνηση μια διαδικασίας. «Οι κυρώσεις μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 0.2% και 0% και το θέμα δεν είναι οι ίδιες οι κυρώσεις αλλά να γνωρίζουμε αν μέσω της διαδικασίας αυτής μπορούμε να μειώσουμε το έλλειμα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σημαντικό είναι τέλος για τον Γάλλο Επίτροπο να εξεταστεί και η ποιότητα της απάντησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αν το Συμβούλιο αποφασίσει σήμερα πως δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για τη μείωση του ελλείματος τους, κάτι που φαίνεται σίγουρο.

Exit mobile version