search icon

Ευρώπη

Ντάισελμπλουμ: Λυπάμαι αν προσβάλλω κάποιους, αλλά δεν παραιτούμαι

Αμετανόητος για τις δηλώσεις του περί «αμαρτωλού Νότου» ο επικεφαλής του Eurogroup

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Δεν ιδρώνει το αυτί του Γερούν Ντάισελμπλουμ: Ο ξεσηκωμός του ευρωπαϊκού νότου εναντίον του, για τις διαβόητες δηλώσεις του ότι οι χώρες αυτής της περιοχής σπατάλησαν τα δανεικά χρήματα που έπαιρναν (προφανώς από τον… συνετό ευρωπαϊκό βορρά) σε ποτά και γυναίκες, δεν πτοεί τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος επιμένει στις απόψεις του με προκλητικό μάλιστα τρόπο.

Παρά δε τις φωνές από Ιταλία και Πορτογαλία κυρίως, για παραίτησή του, ο Ολλανδός πολιτικός, ο οποίος ηττήθηκε σαρωτικά στις τελευταίες εκλογές στη χώρα του – στοιχείο, πιθανόν όχι άσχετο με το ηθικολογικό ξέσπασμά του – δεν έδειξε διατεθειμένος να αποχωρήσει από επικεφαλής του Eurogroup. Το αντίθετο: Εμφανίστηκε μάλλον ειρωνικός και με επιδερμική διάθεση για «διόρθωση» των λεγομένων του.

«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο, και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα που παίρνω. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς – πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές. Και ναι, το ύφος μου είναι άμεσο και ξανά, εάν υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπούμαι. Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ»!

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, στην πολιτική οικογένεια των οποίων ανήκει ο Ολλανδός, ανέφεραν πως ο Ντάισελμπλουμ, πλέον, δεν τους εκπροσωπεί!

Έγινε έτσι ακόμη πιο σαφές ότι ο τελευταίος στηρίζεται κυρίως στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του δήλωσε ότι «εκτιμά την εργασία του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ»!

«Ομόνοια» στην ελληνική πολιτική σκηνή

Πάντως η υπόθεση Ντάισελμπλουμ ήταν μία ευκαιρία για να υπάρξει μία κάποια ομόνοια στην ελληνική πολιτική σκηνή, ενώ και οι αντιδράσεις από τους έλληνες πολιτικούς δεν στερήθηκαν φαντασία και οξύτητα. Με κορυφαία ίσως τη δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου που κάλεσε στο προφίλ της στο facebook (με την υπογραφή «μια “π@@@@α” του Νότου»), «να υπογράψουμε διακήρυξη η οποία πρέπει να σταλεί στη Ρώμη και να διαβαστεί. Καλώ τις “π@@@@ες” του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται), να αναδείξουμε το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης. Το ζήτημα δεν είναι “γυναικεία” υπόθεση. Αλλά, όπως έλεγε η Σιμόν ντε Μποβουάρ, στις περιόδους κρίσης (πόλεμος, φτώχεια, κλπ) οι γυναίκες (όπως και οι αδύναμες κοινωνικά τάξεις) πληρώνουν πρώτες τη νύφη».

Έστω κι αν ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, διευκρίνισε (ερωτηθείς από το protothema.gr) ότι ο επικεφαλής του Eurogropup δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η Αθήνα «βράζει» με τη συμπεριφορά του.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένη, έστω κι αν δεν ακολούθησε το παράδειγμα του πορτογάλου πρωθυπουργού ή εκείνο του Ματέο Ρέντσι που ζήτησαν την παραίτηση του κ. Ντάισλεμπλουμ. Υποδεχόμενος τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές δηλώνοντας ότι «το δίλημμα είναι σαφές, ή θα επανακτήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο ή θα παραμείνουμε σε ρατσιστικά συνθήματα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη».

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε πει ότι οι δηλώσεις του Ολλανδού αξιωματούχου για «γυναίκες και ποτά» είναι «άστοχες» και «σεξιστικές», ενώ «στρώνουν το χαλί» για εξτρεμιστικά σχόλια.

Αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή τους μιλούν για «σχόλια που εισάγουν τον ρατσισμό και τον σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο» και ζητούν από όλους τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, πλην αυτών της Χρυσής Αυγής, να υπογράψουν ένα κοινό κείμενο καταδίκης των δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup. Κατά την άποψή τους, τα σχόλια αυτά οδηγούν στη «διάκριση των ευρωπαίων πολιτών με όρους «Βορείων και Νοτίων» δηλαδή με όρους πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπου προφανώς οι Βόρειοι συγκεντρώνουν όλα τα «θετικά» χαρακτηριστικά, μαζί και το χρήμα, και οι Νότιοι όλα τα αρνητικά, μαζί και τη φτώχεια».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι «δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι από κανέναν, όσο υψηλά ιστάμενος και αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο twitter ότι «η Ευρώπη των στερεοτύπων και των εύκολων κατηγοριών σαν αυτές του Ντάισελμπλουμ, είναι ακριβώς η Ευρώπη που δεν θέλουμε».

Το ΚΚΕ σχολίασε: «Οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup -η ευρωπαϊκή εκδοχή του “μαζί τα φάγαμε”- έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις αιτίες της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, που εφαρμόζονται ενιαία σ’ όλα τα κράτη μέλη -βόρεια και νότια- απ’ όλες τις κυβερνήσεις κι έχουν τη ρίζα τους στον ίδιο τον βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τις πολιτικές της ΕΕ».

Η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, απάντησε μέσω Twitter στον κ. Ντάισελμπλουμ, ως εξής: «Το μόνο πάρτι που πλήρωσε ο Νότος της Ευρώπης, είναι των εξοπλιστικών και των φορολογικών παραδείσων για να πλουτίζει ο Βορράς. Η ατυχής αυτή δήλωση δείχνει με τι νοοτροπίες παλεύει ο Νότος και δεν έχει καμία σχέση η θέση του Προέδρου του Eurogroup με τη Σοσιαλδημοκρατία».

Ακόμα και ο Γιάνης Βαρουφάκης βρήκε ευκαιρία να επανέλθει στην αξέχαστη κόντρα του με τον κ. Ντάισελμπλουμ: «Ας γίνει κατανοητό: Η ανάληψη θέσεων “ισχύος” στο Eurogroup και στην τρόικα προϋποθέτει χαμηλό επίπεδο ήθους και τεχνογνωσίας», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Είναι σαφές ότι η υπόθεση Ντάισλεμπλουμ πέφτει σαν σκιά στις εύθραυστες σχέσεις των χωρών του νότου με εκείνες του βορρά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συμπεριφορά των τελευταίων. Άλλωστε και στον βορρά ευδοκιμεί ένα περίεργο είδος λαϊκισμού, ο οποίος έχει ως βάση την εύκολη στοχοποίηση του νότου, πάνω στην οποία χτίζονται πολιτικές καριέρες και μεταφέρονται ευθύνες για γενικότερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό.

Προμηνύεται δε μεγάλη σύγκρουση για τη διατήρηση της θέσης του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, καθώς κάποιες χώρες επιθυμούν την ανανέωση της θητείας του.

Exit mobile version