Προς σύγκρουση οδεύουν Ιταλία και ΕΕ με αφορμή τον προϋπολογισμό της πρώτης, εκτίμησε ο ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, μιλώντας στο CNBC. Όπως ανέφερε μια ιταλική κρίση θα ισοδυναμούσε με έκρηξη για την οικονομία της χώραςκαι θα είχε σοβαρές συνέπειες για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Ο προϋπολογισμός του 2019 προκάλεσε έντονη δυσφορία στις χρηματαγορές, καθώς προβλέπει αύξηση των κρατικών δαπανών, κάτι που γεννά σοβαρές ανησυχίες για τος εκτροχιασμό του ιταλικού χρέους, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, ήτοι 2,3 τρισ. ευρώ.
«Εάν η ιταλική κρίση εξελιχθεί σε μια μείζονα κρίση, αυτή κυρίως θα εκραγεί στην ιταλική οικονομία και δεν θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λόγω του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτούνται η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες, θα υπάρξει μια έκρηξη στο εσωτερικό παρά μια έκρηξη στο εξωτερικό» τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να γυρίσει πίσω στη Ρώμη τον προϋπολογισμό του 2019, ζητώντας να υπάρξουν βελτιώσεις καθώς υπάρχει σαφής παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κόντε έχει προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα για να απαντήσει στις Βρυξέλλες. Εάν από την απάντηση αυτή οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις επιταγές της ΕΕ, τότε έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να αποφασίσει και να ζητήσει ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί εντός τριών εβδομάδων.
Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup προβλέπει ότι θα υπάρξει σύγκρουση.
«Κοιτάζοντας τι έχουν προτείνει οι Ιταλοί αξιωματούχοι, η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να στείλει πίσω τον προϋπολογισμό. Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά η αρχή της» είπε ο Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία.
«Πολιτικά και οικονομικά δεν θα συμβεί. Δεν βλέπω στήριξη από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που να λέει ότι «είναι τελείως εκτός πορείας ας τους βοηθήσουμε. Ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ιταλίας θα εξαφάνιζε τον ESM μέσα σε δύο χρόνια. Επομένως, τι κάνουμε; Δύο χρόνια δεν είναι αρκετά για να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.
Η Ιταλία πρέπει να σώσει μόνη της τον εαυτό της» υποστήριξε ο Ντάισελμπλουμ.
«Είναι πολύ ανησυχητικό, θα υπάρξει σύγκρουση και πιστεύω ότι η Κομισιόν δεν έχει εναλλακτική από το να αποδεχθεί και να διαχειριστεί αυτή τη σύγκρουση. Οι τραπεζικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τι θα σημάνει αυτό για τις ιταλικές τράπεζες».
Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η ιταλική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ διαφορετικό και βρισκόμαστε ήδη σε διαφορετική εποχή. Η ελληνική κρίση ενείχε τον τεράστιο κίνδυνο να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, η Ιταλία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μόνη της» υποστήριξε.
Την ίδια ώρα, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται στο 3,716%, ενώ χθες έφτασε και στο 3,738% μετά την επιστολή – προειδοποίηση της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι το spread έχει αυξηθεί στις 332 μονάδες. Πάντως, όπως μεταδίδει η Corriere Della Sera, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.