search icon

Ευρώπη

Νορβηγία: Αυξάνει άμεσα το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού λόγω της Ρωσίας

«Είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας

Αναβαθμίζει η Νορβηγία το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού από αύριο (1/11/2022), όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρα, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει ανιχνευθεί καμία ευθεία απειλή κατά της χώρας του.

«Είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν έχουμε σήμερα κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θέλει να σύρει τη Νορβηγία ή άλλη χώρα απευθείας στον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά αναγκαίο για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την επιφυλακή τους», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας, Μπγιόρν Άριλντ Γκραμ, οι ένοπλες δυνάμεις θα μειώσουν τον χρόνο της εκπαίδευσης και θα αυξήσουν τον χρόνο των επιχειρησιακών υποχρεώσεων, ενώ η Home Guard, δύναμη ταχείας ανάπτυξης, θα διαδραματίσει ενεργητικότερο ρόλο.

Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ερικ Κριστόφερσεν, ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία ανέβαλε την εκπαίδευση με τα F35 στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμώντας να τα κρατήσει στη Νορβηγία. «Περιμένουμε ότι η κατάσταση θα διαρκέσει για τολυάχιστον έναν χρόνο», είπε ο ίδιος.

Η Νορβηγία, χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται κοινά σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική, θα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξυπηρετώντας το 1/4 των ευρωπαϊκών εισαγωγών μετά τη μείωση της ροής του ρωσικού αερίου.

Τον Σεπτέμβριο η χώρα ανέπτυξε τις στρατιωτικές δυνάμεις της για τη φύλαξη των υπεράκτιων εγκαταστάσεών της και των χερσαίων υποδομών της μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Επίσης, έχει δεχθεί τη συνδρομή του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Διαβάστε ακόμη

Εντείνονται οι φόβοι για επισιτιστική κρίση μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

ΗΑΕ: «Αν ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ+ θα το δώσει»

Πεσκόφ: Επικίνδυνη και χωρίς εγγυήσεις η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά χωρίς τη Ρωσία

 

Exit mobile version