search icon

Ευρώπη

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής

Ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό - «Έχουμε 27 χώρες με 27 διαφορετικά συμφέροντα»

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-2027.

Αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος της αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων εάν αναλογιστεί ότι η Σύνοδος ολοκληρώθηκε μόλις 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της.

«Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα, ειδικά μετά το Brexit», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της Συνόδου.

«Ρωτάτε τι συνέβη. Αυτό είναι δημοκρατία. Έχουμε 27 χώρες με 27 διαφορετικά συμφέροντα», είπε. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η επόμενη Σύνοδος για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters η συμφωνία στον επταετή προϋπολογισμό ήταν πάντα μια δοκιμασία, η οποία όμως  έγινε δυσκολότερη από ποτέ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας τον περασμένο μήνα που άφησε ένα κενό 75 δισ. ευρώ σε μια εποχή δαπανηρών νέων προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή μέχρι την μετανάστευση.

Οι διαφωνίες για το μέγεθος του προϋπολογισμού 2021-27 αλλά και τον τρόπο διαμοιρασμού του αποκάλυψαν τα ρήγματα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, καθώς και μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων και λιγότερο προηγμένων οικονομιών.

Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες – που ονομάστηκαν «οι ολιγαρκείς τέσσερις» – ήδη από την άφιξή τους στη Σύνοδο την Πέμπτη, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχτούν προϋπολογισμό άνω του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Ωστόσο οι περισσότερο ωφελούμενες χώρες ζητούν προϋπολογισμό άνω της αρχικής πρότασης για 1,074% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια). Αυτές οι χώρες προσήλθαν στη σημερινή συνεδρίαση εγείροντας την προοπτική μιας συνόδου «σε δόσεις»  -όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν- η οποία θα εκτείνονταν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι χώρες που βασίζονται στα “κονδύλια συνοχής” για να αναπτύξουν τις φτωχότερες περιφέρειες θα ήθελαν τον προϋπολογισμό να διαμορφωθεί στο 1,3%.

“Σήμερα το πρωί οι «φίλοι της συνοχής» συναντηθήκαμε και κάναμε μια αντίθετη προσφορά”, δήλωσε ο Ορμπάν. “Αν θέλουμε έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,3 ή κοντά σε αυτό. Δεν νομίζω ότι θα γεφυρωθεί από μια μόνο διαπραγμάτευση ».

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ράτα, υποστήριξε τον Ορμπάν, δηλώνοντας ότι οι ηγέτες ήταν «αρκετά μακριά» από έναν συμβιβασμό.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters η πρόταση του 1,3% ήταν ένας διαπραγματευτικός ελιγμός καθώς οι χώρες που την υποστήριζαν γνώριζαν ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να υιοθετηθεί.

Ο πρόεδρος της διάσκεψης κορυφής Σαρλ Μισέλ σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις αποστάσεις μεταξύ των ηγετών είχε και σήμερα διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους και στην επανέναρξη των συνομιλιών τους πρότεινε περιορισμό στο 1,069% του ΑΕΠ, πρόταση που απορρίφθηκε αμέσως.

“Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας”, ανέφερε λίγη ώρα μετά στη συνέντευξη Τύπου. “Όπως καταλάβαμε χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο.”

Exit mobile version