Διχασμένο μοιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις 24 ώρες μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρετανοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές, της απόφασής τους.
Η Σκωτία, που ψήφισε γενικευμένα υπερ της παραμονής, προανήγγειλε ήδη ότι εξετάζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με την Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, γιγαντώνεται η πρωτοβουλία των Λονδρέζων για τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε.
Η ηλεκτρονική αίτηση έχει φτάσει τα 3 εκατ. υπογραφές, (δείτε εδώ την αίτηση) με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς. Το υψηλό νούμερο, αν και δεν μπορεί να πυροδοτήσει δημοψήφισμα, αρκεί τουλάχιστον για να πυροδοτήσει συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, μοιάζει απίθανη μια νέα ψηφοφορία, αφού όλοι οι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.
Ακόμα και οι περιφέρειες άρχισαν να ζητούν εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι τα χρήματα που θα τους δίνονταν από τα ταμεία της Ε.Ε. θα αντικατασταθούν από τα κρατικά ταμεία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. «Τώρα που ξέρουμε ότι η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε., θα λάβουμε έκτακτα μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την θέση της Κορνουάλης στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Θα επιμείνουμε η Κορνουάλη να λάβει τις ίδιες επενδύσεις που θα λάμβανε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δηλαδή 60 εκατ. στερλίνες κατά μέσο όρο που ήταν τα τελευταία 10 χρόνια» δήλωσε ο John Pollard, επικεφαλής του τοπικού Συμβουλίου της Κορνουάλης. Εκτιμάται ότι περίπου 600 εκατ. στερλίνες θα εισέρρεαν στην περιοχή από την Ε.Ε. μέχρι το 2020.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βάζουν στον «πάγο» και τα δύο σχέδια.
Σε δήλωσή της στο Reuters, η Κομισιόν τόνισε ότι η Σκωτία αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Nicola Sturgeon, για παραμονή της χώρας της στην Ένωση.
“Η Σκωτία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου”, ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν συνταγματικές δεσμεύσεις και ως εκ τούτου δεν θα προβεί σε εικασίες.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στέλνουν αυστηρό μήνυμα στην Βρετανία ζητώντας γρήγορη αποχώρηση και δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης.