Πιθανή αλλά και δύσκολη είναι η επίτευξη συμφωνίας για την ενέργεια σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σε λίγο στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισήμανε ωστόσο ότι οι προτάσεις έχουν καλή ισορροπία.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, ανέφερε πως η ΕΕ χρειάζεται ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας, ώστε να έχει ανεξαρτησία.
«Εχουμε καταφέρει να γεμίσουμε τις αποθήκες μας και τώρα πατάμε σε στέρεο έδαφος. Θα συζητήσουμε πώς θα ελέγξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου […] και επιπλέον πώς θα στηρίξουμε την οικονομία της Ευρώπης, για να καταφέρουν όλες οι χώρες να επιτύχουν στη διαδικασία μετάβασης, στην οποία βρισκόμαστε», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Αρκετά πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε μόνο ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη» και πως το ζητούμενο είναι «η ομοφωνία στις προτάσεις για το αέριο και την ενέργεια».
Ακόμη, δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο θα μεταβεί στην Ισπανία για να κλείσει βελτιωμένη συμφωνία για μια νέα ενεργειακή διαδρομή, που θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αντικαθιστώντας οριστικά το σχέδιο για τον αγωγό MidCat. Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «η απομόνωση της Γερμανίας δεν ευνοεί ούτε την ίδια, ούτε την Ευρώπη».
Σολτς: «Να βρούμε πώς θα ρίξουμε τις τιμές»
«Τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν. Κανείς δεν αναζητεί πώς δεν θα έχουμε φυσικό αέριο», ανέφερε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα είναι «να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές, ώστε να έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις.
Κοιτάξτε τον κορωνοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με το RRF. To ταμείο ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία να εργαστούμε μαζί στην τωρινή περίοδο, διότι τα περισσότερα από τα κεφάλαια που αναπτύξαμε με το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατευθύνονται επίσης όπου είναι αναγκαίο.
Για παράδειγμα, σε επενδύσεις στις υποδομές, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ούτω καθεξής. Το ισχύει και με την πρόταση για το RepowerEU που συμφωνήθηκε και που είναι πολύ καλή πρόταση».
«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι πώς θα στηρίξουμε όλες τις χώρες μαζί στο να κατέβουν οι τιμές όχι μόνο με επιδοτήσεις, αλλά στο να τις κατεβάσουμε στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε ο Γερμανός Καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία «με άλλους καταναλωτές, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με άλλους φίλους στους G7 που είναι προμηθευτές και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε τις τιμές».
Ρούτε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το πλαφόν λειτουργεί»
Η Ολλανδία δεν είναι κατά της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Δεν είμαστε κατά» του πλαφόν. «Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί, ότι πράγματι θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους και ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να ρέει», είπε στους δημοσιογράφους.
«Είναι υπέροχο που τα 15 κράτη – μέλη είναι σίγουρα γι’ αυτό, αλλά θέλω να βεβαιωθώ κι εγώ», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε: «Προβλέπεται μακρά η νύχτα, οι συζητήσεις για το ιβηρικό μοντέλο θα είναι έντονες».
Διαβάστε ακόμη
Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας – Νέος πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα (vid)
Επίδομα θέρμανσης: Όλο το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών
Spitogatos: Ανοδικά οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και στο γ’ τρίμηνο 2022 στην Ελλάδα