Νέα συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού, ελαφράς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της γενικής αντίληψης ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων της θα είναι καθοδική.
Το μόνο ερώτημα για τις αγορές είναι, πότε θα συμβεί αυτό;
Πριν από μερικούς μήνες, οι αγορές ήταν πεπεισμένες ότι η συνεδρίαση του Μαρτίου θα είναι «εκείνη». Αλλά αυτό σαφώς δεν ισχύει πλέον. Τι είναι λοιπόν πιθανό τώρα;
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, το ζήτημα του χρόνου μείωσης των επιτοκίων θα είναι τώρα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Dirk Schumacher, παρατηρητής της ΕΚΤ της Natixis, σε ερευνητικό σημείωμα, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Οι επικαιροποιημένες προβολές των εμπειρογνωμόνων είναι πιθανό να δείξουν μια προς τα κάτω αναθεώρηση του πληθωρισμού για το τρέχον έτος, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η ΕΚΤ πλησιάζει σε μια μείωση των επιτοκίων».
Οι πρόσφατες μετρήσεις των τιμών καταναλωτή έδειξαν επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού στο 2,6% τον Φεβρουάριο, αλλά οι τιμές των υπηρεσιών εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 3,9% για τον μήνα.
Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και άλλες συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές, όπως η συνεχιζόμενη απεργία στη Γερμανία, η οποία αποτελεί σαφές σημάδι ότι οι μισθοί πιθανότατα εξακολουθούν να αυξάνονται.
«Η ανοδική βασική έκπληξη ήταν στις υπηρεσίες, κάτι που η ΕΚΤ θα ερμηνεύσει ως πιο εγχώριο και επομένως πιο επιφυλακτικό για τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Mark Wall της Deutsche Bank σε ερευνητικό σημείωμα.
«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο βραχυπρόθεσμος ρυθμός του υποκείμενου πληθωρισμού έχει υποχωρήσει. Αν μη τι άλλο, μπορεί να είναι λίγο ισχυρότερος».
Με την οικονομία της ζώνης του ευρώ να είναι συνολικά πιο ανθεκτική από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί προς το τέλος του περασμένου έτους, υπάρχει λιγότερη πίεση για την ΕΚΤ να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια. Οι πρόσφατοι δείκτες PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) έδειξαν ακόμη και βελτίωση του οικονομικού κλίματος με τη συνιστώσα των υπηρεσιών να έχει επανέλθει ακόμη και πάνω από το 50, γεγονός που σηματοδοτεί επέκταση για τον εν λόγω τομέα – και όχι συρρίκνωση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προσδοκίες της αγοράς έχουν μετατοπιστεί στον Ιούνιο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.
«Η ΕΚΤ πιθανότατα θα ακολουθήσει μια προσεκτική προσέγγιση – καθώς δεν θα ήθελε να αναιρέσει την πρόοδό της στη μάχη κατά του πληθωρισμού στην τελική ευθεία προς τον στόχο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding σε ερευνητικό σημείωμα.
«Αναμένουμε λοιπόν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης».
Το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν εξαρτάται φυσικά από τα δεδομένα.
Μια μικρή ματιά στο μέλλον θα δοθεί στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ την Πέμπτη μαζί με ένα νέο γύρο προβλέψεων του προσωπικού.
Διαβάστε ακόμη
Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε εννέα ημέρες για αγορά και διασύνδεση POS
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Eχασε $3 εκατ. μετά το blackout σε Facebook και Instagram
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ