Αχτίδα φωτός αποτελούν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη, καθώς οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι βλέπουν τα πρώτα δειλά σημάδια χαλάρωσης των πιέσεων, ενόσω ο ιστορικός πληθωρισμός «παγώνει» και οι προσδοκίες για το μέλλον βελτιώνονται.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global κατέγραψε αναπάντεχη άνοδο τον Νοέμβριο, καθώς ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν, αντίθετα, περαιτέρω πτώση στις 47 μονάδες.
Παρά τη βελτίωση, πάντως, η επίδοση των 47,8 μονάδων σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στις χώρες της Ευρωζώνης παρέμεινε σε συρρίκνωση (οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης).
Σε κάθε περίπτωση, η έστω και μικρή αύξηση του Νοεμβρίου καλλιεργεί προσδοκίες για βελτίωση του κλίματος. Στη Γερμανία, ενδεικτικά, ο σχετικός δείκτης κατέγραψε μικρή βελτίωση (46,4 μονάδες) και ανήλθε στο καλύτερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου. Αντίθετα, η Γαλλία παρουσίασε την πρώτη ύφεση από τον Φεβρουάριο του 2021 (48,8 μονάδες).
«Είναι ξεκάθαρο ότι η μεταποίηση παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, ενώ υπό πίεση τελεί και ο κλάδος των υπηρεσιών» σχολιάζει ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της S&P Global. «Μια ύφεση μοιάζει πιθανή, παρότι τα τελευταία στοιχεία δίνουν ελπίδες ότι το εύρος της συρρίκνωσης δεν θα είναι τόσο μεγάλο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί αισθητά μόλις στο 0,3% το 2023, δίχως να αποφύγει την ύφεση κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Για τη Γερμανία, δε, η μεταβολή του ΑΕΠ το επόμενο έτος αναμένεται στο -0,6%.
Ενώ οι παραγγελίες συνέχισαν να υποχωρούν τον Νοέμβριο, η απασχόληση σημείωσε ήπια ανάπτυξη, χάρη στον ασυνήθιστα ζεστό καιρό, ο οποίος προκαλεί άμβλυνση των ανησυχιών για ενεργειακές ελλείψεις τους επόμενους μήνες. «Χαλάρωση» παρουσίασε και ο ρυθμός αύξησης των τιμών.
«Αυτό όχι μόνο θα συνδράμει στον περιορισμό της κρίσης στο κόστος διαβίωσης, αλλά θα άρει ένα μέρος της πίεσης για την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής» εκτίμησε ο Γουίλιαμσον.
Ας σημειωθεί ότι για την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού (10,6% τον Οκτώβριο), η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης (ΕΚΤ) έχει προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων (σύσφιγξη). Όμως, αυτή η στρατηγική ασκεί αρνητικές πιέσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει προβεί σε μια αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να καθορίζεται στο 2% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5%. Τον Δεκέμβριο, οι αναλυτές εκτιμούν μια περαιτέρω αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία όμως θα είναι χαμηλότερη των δύο προηγούμενων παρεμβάσεων (75 μονάδες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο).
Διαβάστε επίσης
Villa Mandra: Ενα σύμβολο ευζωϊας στη Μύκονο με μοναδική θέα στη Δήλο