search icon

Ευρώπη

Μια Αμερικανίδα έβαλε «φωτιά» στις… Βρυξέλλες: Γιατί η Φιόνα Σκοτ Μόρτον εξαγρίωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα τυπικά προσόντα της κυρίας Μόρτον δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ωστόσο το εργασιακό της παρελθόν ως σύμβουλος αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών προκαλεί αντιδράσεις για την επιλογή της Κομισιόν

Φιόνα Σκοτ Μόρτον. Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ΕΕ που αναλαμβάνει τη θέση της Επικεφαλής Οικονομολόγου στην πανίσχυρη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλεί αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και σε αρκετές πρωτεύουσες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι λόγοι; Πρώτον, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια κορυφαία θέση στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανατίθεται, όχι σε έναν ή μια Ευρωπαίο πολίτη, αλλά εν προκειμένω, σε μια Αμερικανίδα. Και δεύτερον η κυρία Μόρτον, πρώην υπάλληλος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει εργαστεί στο παρελθόν, ως σύμβουλος αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Apple και η Amazon.

Αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρει έναν Ευρωπαίο πολίτη για αυτήν την νευραλγική θέση; Σύγκρουση συμφερόντων ή fast track διαδικασίες για να καλυφθεί ένα πολύ σημαντικό πόστο στις Βρυξέλλες;

Όποια και αν είναι η απάντηση, η επιλογή της Κομισιόν να αναθέσει αυτό το πόστο στην κυρία Μόρτον, έχει προκαλέσει ήδη την οργή σχεδόν όλων των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και κάποιων κρατών- μελών, τα οποία, με προεξέχουσα της Γαλλία, καλούν την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να “ξανασκεφτεί” τη συγκεκριμένη επιλογή, η οποία εγείρει “εύλογα ερωτήματα” σε μια στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί να εφαρμόσει μια εξαιρετικά φιλόδοξη αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τους τεχνολογικούς και ψηφιακούς κολοσούς, οι οποίοι έχουν τη άση τους κυρίως στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην Κίνα;

Ποια είναι η κυρία Μόρτον

Τα τυπικά προσόντα της κυρίας Μόρτον δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale, κατέχει διδακτορικό στα οικονομικά από το MIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης). Είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Yale School of Management και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ εργάστηκε ως βοηθός γενικός εισαγγελέας, υπεύθυνη για την οικονομική ανάλυση στο τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ωστόσο η κυρία Μόρτον, εργάστηκε ως σύμβουλος και για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείας της Σίλικον Βάλει, όπως η Amazon, η Apple και η ΜΕΤΑ.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της ΕΕ που μια τέτοια θέση ανατίθεται σε έναν ακαδημαϊκό, μετά τον κ. Τομάσο Βαλέτι, και όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη φορά που ανατίθεται σε μη Ευρωπαίο πολίτη και μάλιστα σε πρόσωπο που έχει εργαστεί στο παρελθόν για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, τη δράση των οποίων θα πρέπει να επιβλέπει εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολόγησε την πρόσληψη της κυρίας Μόρτον, υποστηρίζοντας ότι η “θέση ήταν διαθέσιμη και για μη Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να βρεθούν οι καλύτεροι υποψήφιοι”.

Έντονες αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αλλά και τη Γαλλία)

Σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελευθέρων των Πράσινων και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και ζήτησαν από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ περισσότερες εξηγήσεις. «Μάθαμε με απογοήτευση για τον διορισμό της κυρίας Φιόνα Σκοτ Μόρτον ως Επικεφαλής Οικονομολόγου της ΓΔ Ανταγωνισμού. Αν και αναγνωρίζουμε το προνόμιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εσωτερικές προσλήψεις της, αυτό δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές αρχές, τα συμφέροντα και τους στόχους της Ένωσής μας.

Σε μια εποχή που τα θεσμικά μας όργανα βρίσκονται υπό έντονο έλεγχο για ξένες παρεμβάσεις, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι μη ευρωπαίοι υποψήφιοι θα πρέπει να εξετάζονται για μια τόσο στρατηγική και υψηλού επιπέδου θέση”.

Εκτός από τους Ευρωβουλευτές, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η πρόσληψη της κυρίας Μόρτον και στη Γαλλία. Η κυρία Λοράνς Μπούν, γγ. Ευρωπαϊκής πολιτικής της γαλλικής κυβέρνησης, κάλεσε την Εκτελεστικής Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και “θεματοφύλακα” της αντιμονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να ξανασκεφτεί την πρόσληψη της κυρίας Μόρτον, καθώς “η Ευρώπη έχει πολλούς ταλαντούχους οικονομολόγους”.

Διαβάστε ακόμη 

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πακέτα με εκπτώσεις από 20% έως 50% ανακοίνωσε η Minoan Lines

Έρευνα: Πώς τα μικροδάνεια ανοίγουν το δρόμο στους «μικρούς» Έλληνες επιχειρηματίες

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη της Citigroup

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version