search icon

Ευρώπη

Μετανάστες στην Ευρώπη: Έτσι δρουν οι διακινητές ψυχών

Παρά τα ναυάγια που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά, το 90% από τους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη εξακολουθεί να εμπιστεύεται παράνομους διακινητές

Ακριβή στοιχεία για την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ δεν υπάρχουν και αυτό είναι λογικό, καθώς οι «απελπισμένοι της θάλασσας» δεν καταγράφονται επισήμως κατά την αναχώρησή τους. Πάντως η Europol εκτιμά ότι το 90% όσων φτάνουν στην Ευρώπη έχει εμπιστευθεί τους παράνομους διακινητές, τουλάχιστον για ένα κομμάτι της διαδρομής του.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το 2021 περίπου 281 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επιχειρήσει να μεταναστεύσουν. Πρόκειται για το 3,6% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Λουτσία Μπερντ, συνεργάτις της ελβετικής ΜΚΟ Global Initiative Against Transnational Organized Crime, κάνει έναν διαχωρισμό ανάμεσα στη «διακίνηση», που γίνεται με πλήρη συναίνεση του μετανάστη, και το «λαθρεμπόριο», που πραγματοποιείται παρά τη θέλησή του, και επισημαίνει ότι πολλές φορές «οι μετανάστες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στη διάρκεια της διαδρομής κι έτσι μπορεί η ‘διακίνηση’ να εξελίσσεται σε ‘λαθρεμπόριο’…».

Παραδέχεται όμως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι μετανάστες επιτυγχάνουν τον στόχο τους με τη βοήθεια των διακινητών.

Οι τιμές ποικίλλουν. Για παράδειγμα η διαδρομή από τον Νίγηρα στη νότια Λιβύη (μακριά ακόμη από τις ακτές της Μεσογείου) εκτιμάται ότι στοιχίζει από 380 έως 450 ευρώ, ενώ το πέρασμα με λέμβο στη Μ. Βρετανία μέσω της Μάγχης τιμολογείται γύρω στα 3.000 ευρώ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι διακινητές κάνουν ακόμη και «εκπτώσεις», για παράδειγμα όταν προσέρχονται περισσότερα άτομα ή όταν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός, άρα το ταξίδι θεωρείται πιο επικίνδυνο…

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

 

Exit mobile version