Στην κροατική ακτή της Αδριατικής, οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν συνηθισμένο καλοκαιρινό φαινόμενο. Έως τώρα οι πυρκαγιές που ξέσπασαν εκεί δεν ήταν τόσο πολλές φέτος: Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν πληγεί περισσότερο.
Οι εικόνες των παραθεριστών της Ρόδου που έφευγαν από τη φωτιά ή των πυρκαγιών που βγήκαν εκτός ελέγχου στη Σικελία κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν εάν η Μεσόγειος θα παραμείνει δημοφιλής προορισμός διακοπών.
Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, θα εμφανίζονται συχνότερα στην Ευρώπη στο μέλλον. Η μεσογειακή περιοχή θερμαίνεται γρήγορα και το ξηρό έδαφος και ο καυτός ήλιος είναι οι ιδανικές συνθήκες για να ξεσπάσουν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.
Όπου υπάρχει φωτιά, πέφτει το ΑΕΠ
Οι πυρκαγιές που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μαίνονται επί ημέρες δεν έχουν καταστροφικές συνέπειες μόνο για την πανίδα και τη χλωρίδα, αλλά καταστρέφουν και τα μέσα διαβίωσης, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία.
«Όπου υπάρχει πυρκαγιά, το Α.Ε.Π. πέφτει. Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον τομέα του τουρισμού δείχνουν ότι μετά τις πυρκαγιές οι απασχολούμενοι μειώθηκαν», λέει η Σάρα Μάιερ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Βραχυπρόθεσμα η βοήθεια της Ε.Ε. δίνεται στις πυρόπληκτες χώρες. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 500 πυροσβέστες από άλλες χώρες έδωσαν μάχη με τις φλόγες και η Ε.Ε. έστειλε εννέα επιπλέον πυροσβεστικά αεροπλάνα. Όλα αυτά καλύπτονται από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης.
Επιπλέον για την ανοικοδόμηση μπορούν να αξιοποιηθούν χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., όμως αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW