search icon

Ευρώπη

Mεγαλύτερη υπευθυνότητα στο θέμα της Καταλονίας, ζητούν διευθυντές ΜΜΕ

Η πλευρά της ανεξαρτησίας «κατά κράτος κερδίζει την μάχη» της σύνθεσης και διάθεσης του ιστορικού της αντιπαράθεσης στο διεθνές επίπεδο.

Οι διευθυντές μεγάλων ισπανικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης κάλεσαν σήμερα όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα να επιδείξουν υπευθυνότητα κατά την ώρα της πληροφόρησης του κοινού για την κρίση στην Καταλονία.

Στη διάρκεια συνεδρίου στη Μαδρίτη για τα Μέσα Ενημέρωσης, οι Χεσούς Μαράνια (της ηλεκτρονικής εφημερίδας Infolibre) Κασιμίρο Γκαρθία-Αβαδίλιο (El Independiente) και Εδουάρδο Ίνδα (Okdiario), αναφέρθηκαν στην ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης να δείξουν ψυχραιμία στην κάλυψη της είδησης, καθώς όπως αναγνωρίζουν τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας του κοινού.

Για τον Μαράνια, η πολιτική κατάσταση στην Καταλονία απαιτεί την ύπαρξη «μίας συνεχούς ροής πληροφόρησης» και «γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα». Για τον λόγο τούτο, ο ίδιος προέτρεψε η ενημέρωση να γίνεται με φιλαλήθεια, ανεξαρτησία και βεβαίως μεν σύμφωνα με την γραμμή του κάθε εκδότη, «αλλά ταυτόχρονα δείχνοντας σεβασμό στα γεγονότα και χωρίς να ολισθαίνουμε στις προσβολές και την τοξικότητα».

Όσο για τον Ίνδα, η υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι είναι «απολύτως» απαραίτητος όρος, καθώς εξόν από το να πληροφορούν, καθήκον κατ’ αυτόν έχουν «να παιδαγωγούν και να προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα ώστε να μη φθάσουμε στο αιματοκύλισμα και την εμφύλια σύρραξη».

«Τα μέσα ενημέρωσης έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ώστε να ξεχειλίσει η σταγόνα από το ποτήρι και εγώ παρατηρώ πως τα εθνικά μέσα ενημέρωσης επιδεικνύουν πολλή περισσότερη υπευθυνότητα απ’ ότι τα καταλανικά μέσα, που δεν αφιερώνονται στο να ρίξουν νερό στη φωτιά, αλλά κάθε φορά φροντίζουν να χύνουν κάποια λίτρα κηροζίνης», πρόσθεσε.

Ο Γκαρθία-Αβαδίλιο θεωρεί πως είναι απολύτως «προφανές και φυσικό» που κατά τον τελευταίο μήνα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για πληροφόρηση πάνω στην καταλανική κρίση και τάχθηκε υπέρ μίας «τίμιας, αυστηρά τεκμηριωμένης δημοσιογραφίας, πολυσυλλεκτική εν σχέσει προς τις πηγές της».

«Ο δημοσιογράφος ναι μεν ζει για τις αποκλειστικότητές του, όμως σε μία κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε στην Καταλονία, ο δημοσιογράφος ζει περισσότερο για την ανάλυση της πληροφορίας του και για να χύνει περισσότερο φως με τιμιότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσον αφορά την αφήγηση των γεγονότων και την εικόνα της Ισπανίας στο εξωτερικό σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία, οι τρεις δημοσιογράφοι ομοφώνησαν πως η πλευρά της ανεξαρτησίας «κατά κράτος κερδίζει την μάχη» της σύνθεσης και διάθεσης του ιστορικού της αντιπαράθεσης στο διεθνές επίπεδο.

«Ο καλλίτερος τρόπος για να χάσει κανείς μία μάχη, είναι να μην τη δώσει. Και στη μάχη τούτη, η κυβέρνηση λάμπει δια της απουσίας της», επεσήμανε ο Γκαρθία-Αβαδίλιο, ενώ ο Μαράνια τόνισε πως πολλά παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έχουν εν πολλοίς συμβάλλει στην ψυχολογική ένταση που υπάρχει γύρω από το Καταλανικό.

Πηγή: EFE- ΑΠΕ

Exit mobile version