Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε με… άνεση και αισιοδοξία την ετυμηγορία της Standard & Poor’s ελπίζοντας σε ένα ακόμη θετικό σήμα επιβράβευσης της προόδου της ελληνικής οικονομίας, το οποίο όντως και έλαβε με αναβάθμιση του outlook από σταθερό σε θετικό. Αντιθέτως, η ιταλική κυβέρνηση βρισκόταν σε… αναμμένα κάρβουνα φοβούμενη τα χειρότερα από την αντίστοιχη έκθεση του διεθνούς οίκου σε ένα διάστημα που οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και το χρέος της χώρας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές. Κοινώς σε οικονομκούς, τουλάχιστον, όρους το περίφημο… «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» έχει πάψει να ισχύει!
Τελικά η Ρώμη ανάσανε με έκδηλη ανακούφιση, καθώς η S&P Global Ratings, τα ξημερώματα, διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του ιταλικού αξιόχρεου σε «ΒΒΒ» με σταθερό outlook. Ειδικά το τελευταίο, ήτοι η διατήρηση του outlook, κρίθηκε ως το πιο σημαντικό, καθώς σημαίνει πως η ιταλική οικονομία δεν κινδυνεύει άμεσα με υποβάθμιση.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η τρίτη κυριότερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποφύγει τα δύσκολα, δεδομένου ότι έχει μια σειρά δύσκολων αξιολογήσεων φέτος. Μάλιστα, μέσα στο Μάιο έχουν σειρά η Fitch Ratings και η Moody’s.
H ίδια η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μόλις πρόσφατα, πως οι προσπάθειες της να μειώσει τα επίπεδα του χρέους δεν έχουν αποδειχτεί επιτυχείς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εκθέσεις που εξέδωσε για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τα δημοσιονομικά δεδομένα συμπεριέλαβε την Ιταλία ανάμεσα στους πλέον αδύναμους κρίκους, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του παγκόσμιου συστήματος.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο το 2024 όσο και το 2025 εκτιμώνται στο χαμηλό 0,7%, ενώ το 2026 θα κατρακυλήσουν περαιτέρω στο ισχνό 0,2%.
Ωστόσο, τα νούμερα φαντάζουν ακόμη πιο ανησυχητικά αναφορικά με το χρέος, με το ΔΝΤ να κάνει λόγο για εκτίναξη του στο 139,2% του ΑΕΠ το 2024, στο 140,4% το 2025 και στο 144,9% το 2026. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κυμανθεί επίσης ψηλά, στο 4,6% φέτος.
Σύμφωνα με το Fiscal Monitor του διεθνούς οργανισμού η Ιταλία είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες παγκοσμίως, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία που παρουσιάζουν το πλέον οξύ πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο στο ζήτημα του δημοσίου χρέους.
Η ίδια η κυβέρνηση Μελόνι είχε υποστηρίξει πως το δημόσιο χρέος θα φτάσει μάξιμουμ το 139,8% το 2026, όμως η άκρως αισιόδοξη αυτή εκτίμηση είχε βασιστεί σε εκτιμώμενη ανάπτυξη της τάξεως του 1%, όταν η ίδια η Τράπεζα της Ιταλίας κατέβασε τον πήχη του ΑΕΠ στο 0,6% για το 2024.
Δεν είναι τυχαίο πως στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης ήταν (και παραμένουν) από τους πλέον ηχηρούς επικριτές της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, θεωρώντας πως τα παρατεταμένα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν τις συνθήκες για την ήδη ευάλωτη ιταλική οικονομία. Ζητούν δε, επιτακτικά την ταχύτερη δυνατή έναρξη του καθοδικού κύκλου των ευρωεπιτοκίων.
Τα στοιχεία αυτά προφανώς δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους θεσμικούς επενδυτές, ούτε βέβαια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καιροφυλαχτεί και πιθανότατα θα ζητήσει νέα μέτρα τόσο στο πλαίσιο των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κρίσιμων κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο η Ιταλία έχει λαμβάνειν από τα μεγαλύτερα μερίδια της πίτας.
Ιταλικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί σε επώδυνες πολιτικές αποφάσεις, όπως η αναίρεση της υπόσχεσης της για περικοπές φόρων και νέα κονδύλια για τους πιο ευάλωτους πολίτες, κάτι που αναπόφευκτα θα της προκαλέσει πολιτικά ζημιά ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Οι σφυγμομετρήσεις ήδη δείχνουν τη δημοτικότητα της Τζόρτζια Μελόνι να έχει περιοριστεί μετά από δύο χρόνια εξουσίας, με μόνο το 41% να επικροτεί τις επιδόσεις της. Όμως, οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές δείχνουν το κόμμα της, τους Αδελφούς της Ιταλίας, να παραμένει στην πρώτη θέση με περίπου 27,5% των ψήφων και με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα που βρίσκεται στο 20,5%, ενώ έπεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με περίπου 16%. Μια πρωτιά που η Μελόνι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει, ως απάντηση σε όσους (εντός και εκτός της χώρας) την είχαν επικρίνει και είχαν αμφισβητήσει την ικανότητα της να κυβερνήσει!
Διαβάστε ακόμη
Σαν σήμερα πριν 35 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφωνεί το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» – Το παρασκήνιο
Οι νέες business της οικογένειας Μουράτογλου στην Ελλάδα
Ενα θρυλικό brand κοσμημάτων δημιουργεί το πιο exclusive ξενοδοχείο στο Παρίσι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ