Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την αυριανή Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, απώτερος στόχος του προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπυ» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.

«Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης.

Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ’ ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τη σημερινή εποχή, η ασφάλεια και η άμυνα, θεωρούνται οι πρώτες βασικές προτεραιότητες για το Γάλλο πρόεδρο.
Σχετικά με την ασφάλεια, οι Γάλλοι μιλούν τόσο για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό των χωρών τους, όσο και για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αναμένεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα ζητήσει από τους ομολόγους του, του νότου, μεγαλύτερη συνεργασία σε αστυνομία, δικαιοσύνη, μυστικές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η Ευρώπη, θα πρέπει επίσης να αναλάβει πλέον στα σοβαρά την άμυνά της, με δεδομένο ότι η Αμερική, από την οποία εξαρτιόταν, έχει αποσυρθεί, με δε το Brexit θα μειωθούν οι αντιστάσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Σαφής στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να αναλάβει πλέον η Ευρώπη τις ευθύνες της, ενισχύοντας μεταξύ άλλων την έρευνα στον τομέα των εξοπλισμών και στη βιομηχανία. Θέση του προέδρου είναι, ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να συμβάλλουν από κοινού στα έξοδα για την άμυνα της Ευρώπης.

Η δημιουργία ενός Ταμείου Αμοιβαιότητας για την Ευρωπαϊκή ‘Αμυνα είναι μια ιδέα που προωθεί τελευταία ο πρώην υπουργός οικονομίας Τιερί Μπρετόν, και η οποία φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον πρόεδρο.

Το θέμα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να αφαιρούνται από τον προϋπολογισμό τα έξοδα μιας χώρας που κάνει για λογαριασμό της άμυνας της Ευρώπης, παραμένει μια επιδίωξη του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνεχίζει να δυσκολεύεται για την επίτευξη του 3% στο έλλειμμα.

Παρά τα προβλήματα λιτότητας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια χώρα σαν την Ελλάδα, το προεδρικό περιβάλλον υποστηρίζει ότι «το δόγμα της λιτότητας» που ακολουθείτο το 2012, δεν ισχύει πλέον και ότι σήμερα οι πάντες πιστεύουν στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη. Έτσι σήμερα οι Γάλλοι μιλούν για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει το διπλασιασμό του προγράμματος Γιούνκερ για τις επενδύσεις, με στόχο μάλιστα την επέκτασή του στις αφρικάνικες χώρες.