search icon

Ευρώπη

Μάρτα Φουέντες Αλαρσόν (Ισπανία): Πώς κερδίσαμε αποζημίωση 200.000 ευρώ για μία νοικοκυρά (pic)

Η δικηγόρος της Ιβάνα Μοράλ, της Ισπανίδας νοικοκυράς που δικαιώθηκε για τα 25 χρόνια εργασίας της στο σπίτι και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, μιλάει στο newmoney για την υπόθεση που έκανε τον γύρο της Ευρώπης και εξηγεί γιατί η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο για τις γυναίκες που «ζούνε στη σκιά» των συζύγων τους

Στο δικηγορικό γραφείο της Μάρτα Φουέντες Αλαρσόν, στη Μάλαγα της Ισπανίας, το κλίμα είναι πανηγυρικό. Μετά από πολυετείς έρευνες, δεκάδες ακροάσεις και δύο μεγάλες δίκες, το δικαστήριο δικαίωσε την πελάτισσά της, την 46χρονη Ιβάνα Μοράλ.

Η Ιβάνα Μοράλ είναι πλέον γνωστή σε όλη την Ευρώπη, αν και η ιστορία της μοιάζει με αυτήν εκατομμυρίων άλλων γυναικών. Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία (λίγο μετά τα 20), δούλευε στις οικογενειακές επιχειρήσεις, μεγάλωσε τις δύο κόρες της, για να καταλήξει μετά από 25 χρόνια γάμου με ένα διαζύγιο και έναν πρώην σύζυγο που -παρά την μεγάλη του περιουσία- συμφωνούσε να της δίνει διατροφή ίσα – ίσα για να επιβιώνει.

Όμως, η Ιβάνα Μοράλ δεν το έβαλε κάτω. Τον Δεκέμβριο του 2020 έκανε αγωγή σε βάρος του πρώην συζύγου της, ζητώντας να της καταβάλλει αποζημίωση για όλα τα χρόνια που δούλευε στο σπίτι και στις εταιρείες του. Και τα κατάφερε: Το ισπανικό δικαστήριο της επιδίκασε αποζημίωση 200.000 ευρώ.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί πάνω απ’ όλα αναγνώριση της εργασίας όλων εκείνων των γυναικών που βρίσκονται στη σκιά», τονίζει στο newmoney η δικηγόρος της Μοράλ, Μάρτα Φουέντες Αλαρσόν. «Είναι μία απόφαση δικαίωσης για όλες τις γυναίκες που αναμφίβολα αποτελούν θεμελιώδες προσωπικό, συζυγικό και οικογενειακό στήριγμα κατά τη διάρκεια ετών και ετών γάμου.

Οι γυναίκες αυτές είναι το στήριγμα, ώστε ο εκάστοτε σύζυγος, εκτός από το να είναι σε θέση να εδραιώσει μια οικογένεια, να μπορεί επίσης να αναπτύξει μια επαγγελματική σταδιοδρομία και να πετύχει αύξηση των περιουσιακών στοιχείων.

Η Ιβάνα Μοράλ (αριστερά), με τη δικηγόρο της

Και οι γυναίκες αυτές εγκλωβίζονται σε επισφαλείς καταστάσεις, με ελάχιστες δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, δεδομένης της αποκλειστικής αφοσίωσής τους στην οικογένεια, αλλά και στις επιχειρήσεις των συζύγων τους. Οι γυναίκες αυτές αναμφίβολα αξίζουν όχι μόνο την αναγνώριση, αλλά και την ποσοτικοποίηση αυτής της εργασίας χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε περιουσία».

Ο πρίγκιπας που έγινε τύραννος

Στην Ισπανία, κάθε έγγαμο ζευγάρι καλείται να δηλώσει πώς θα διαχειρίζεται την περιουσία του: Είτε με συνιδιοκτησία 50%, είτε με απόλυτη ιδιοκτησία 100% για τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτά κάθε μέρος χωριστά. Ο σύζυγος της Ιβάνα διάλεξε το δεύτερο, μόλις έναν μήνα μετά τον γάμο του ζευγαριού. Στην τρυφερή ηλικία των 20, η Ιβάνα δεν έφερε αντίρρηση.

Έκτοτε, ο δραστήριος σύζυγός της ξεκίνησε μια σειρά επιχειρηματικών δράσεων, που του απέφεραν μία σεβαστή περιουσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι της Ιβάνα, η περιουσία αυτή ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, ένα μεγάλο αγρόκτημα στη Γρανάδα, μία εταιρεία με αθλητικά είδη, αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς και μία μεγάλη ασφάλεια ζωής.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Ιβάνα δούλευε σε αυτές τις επιχειρήσεις: Ως καθαρίστρια, ως επιστάτρια, ως βοηθός. Παράλληλα, μεγάλωνε τις δύο κόρες του ζευγαριού, ενώ φρόντιζε και το σπίτι. Στο δικό της «Ε9» υπάρχει μόνο το 50% της κατοικίας που μοιραζόταν το ζευγάρι στην πόλη Μπέλεθ – Μάλαγα.

«Η Ιβάνα αναγκαζόταν να αλλάζει συνεχώς τόπο κατοικίας, ακολουθώντας τον σύζυγό της, για 25 χρόνια. Εργαζόταν χωρίς ασφάλιση και χωρίς αμοιβή για εκείνον και τις επιχειρήσεις του ως επιτηρήτρια σε γυμναστήρια, ως καθαρίστρια, κάνοντας δημόσιες σχέσεις.

Η 46χρονη Ιβάνα Μοράλ, που άνοιξε τον δρόμο για ανάλογες αποφάσεις και για άλλες γυναίκες, έχει ξεκινήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας

Και από το 2003, με τη γέννηση της πρώτης κόρης της (έχουν δύο παιδιά) ανέλαβε και τα καθήκοντα της μητέρας, χωρίς κανενός είδους οικιακή βοήθεια, παρά το βιοτικό επίπεδο που διατηρούσε ο σύζυγός της. Ο σύζυγός της ήταν πάντα αυταρχικός, περιοριστικός, καταπιεστικός, τόσο με την ίδια, όσο και με τις κόρες του», περιγράφει η δικηγόρος της.

Η Ιβάνα αρνήθηκε να ζει με τα «ψίχουλα » της διατροφής που της έδινε ο πρώην σύζυγός της. «Στο δικαστήριο, κατά τη διάρκεια δύο πολύωρων δικών, παρουσιάσαμε στοιχεία για την περιουσία του συζύγου (αυτά τουλάχιστον που μπορέσαμε να εντοπίσουμε) και παράλληλα τα περιορισμένα μέσα, με τα οποία ζούσαν η Ιβάνα και οι κόρες της, σε αντίθεση με τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες του πρώην συζύγου», σημειώνει η Μ. Φ. Αλαρσόν.

«Ο δικαστής κατανόησε την ανισορροπία και το δικαίωμα της Ιβάνα να λάβει αυτήν την αποζημίωση. Ευελπιστούμε ότι, εάν ασκηθεί έφεση, η απόφαση θα επικυρωθεί στο σύνολό της από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Μάλαγα, προκειμένου να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα σχετική νομολογία».

Το ακριβές ποσό που καλείται -με βάση την πρωτόδικη απόφαση- να καταβάλλει ο πρώην σύζυγος στην Ιβάνα ανέρχεται σε 204.624,86 ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που θα λάμβανε η Ιβάνα αν εργαζόταν με τον κατώτατο μισθό επί 25 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Η κυπριακή ναυτιλία βάζει ρότα για ακόμα πιο ψηλά (pics)

PIMCO: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση στα επιτόκια – Τα πρώτα σενάρια για τον Μάιο

Ενεργειακή απόδοση κτιρίων: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες – Τι αλλάζει

Exit mobile version