search icon

Ευρώπη

Η Ε.Ε. «σκληραίνει»: Τώρα και «ασφαλιστικά μέτρα» στις αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας

Η Broadcom είναι ο νέος αμερικανικός κολοσσός στο στόχαστρο της Επιτρόπου Βεστάγκερ. Υποχρεώνεται να πάψει άμεσα τις μονοπωλιακές πρακτικές αν και η έρευνα σε βάρος της δεν έχει κλείσει ακόμα.

H επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκαρέτ Βεστάγκερ, προχωρά σε νέα «επίθεση» στις αμερικανικές εταιρείες  τεχνολογίας αυτό τον μήνα, επιβάλλοντας προσωρινή εντολή στην εταιρεία κατασκευής τσιπ Broadcom να σταματήσει τις λεγόμενες αθέμιτες πρακτικές, πριν ακόμη τελειώσει η έρευνα εναντίον της.

Σε αυτή την πρώτη χρήση των αποκαλούμενων «προσωρινών μέτρων» σε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία έχει οριστεί για δεύτερη θητεία στον ισχυρό της ρόλο, θα δώσει εντολή στην αμερικανική εταιρεία να σταματήσει να επιβάλλει όρους στους πελάτες που τους εμποδίζουν να αγοράζουν μικροτσιπ από αλλού. Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η Broadcom αναμένεται αμέσως να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και θα φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Η Βεστάγκερ, η οποία θα έχει ενισχυμένη εξουσία ως εκτελεστική αντιπρόεδρος της επιτροπής, θα ξεκινήσει μια δεύτερη, πενταετή θητεία την 1η Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, η Βεστάγκερ επέβαλε πρόστιμα περισσότερα από 8 δισ. ευρώ στην Google σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Στη Google AdSense, χρειάστηκαν σχεδόν επτά χρόνια για να επιβάλει η Επιτροπή πρόστιμο μετά την έναρξη της έρευνάς της.

Τον Αύγουστο του 2016, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Βεστάγκερ διέταξε την Apple να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε λάβει «παράνομα» φορολογικά οφέλη κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών. Τόσο η ιρλανδική κυβέρνηση όσο και η Apple έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Tim Cook να τη χαρακτηρίζει «πολιτικές βλακείες».

Η Βεστάγκερ δεν δίστασε να τα βάλει –εκτός από την Google– με εταιρείες όπως η Facebook και η Amazon και έτσι απέκτησε τη φήμη του θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Η Apple, η Google, η Starbucks, η Disney, η General Electrics, η Amazon, η Facebook, η ρωσική Gazprom είναι μερικές από τις εταιρείες-κολοσσούς που τρέμουν στο άκουσμα του ονόματός της και για τη Silicon Valley αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη.

Ο Trump έχει κατηγορήσει την Βεστάγκερ ότι μισεί τη χώρα του “ίσως περισσότερο από κάθε άτομο που έχω γνωρίσει”.

Exit mobile version