Σε κλίμα συνεννόησης αλλά και με σαφή μηνύματα για τη Ευρώπη και την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι το κόστος και η ευθύνη για την ειρήνη δεν μπορούν να βαραίνουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει «πολύ περισσότερη» βοήθεια στο Κίεβο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα και ότι κάποια στιγμή η συνεισφορά αυτή πρέπει να εξισορροπηθεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Ουκρανία για κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, ώστε –όπως είπε– οι ΗΠΑ να ανακτήσουν μέρος των τεράστιων οικονομικών πόρων που έχουν διαθέσει.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη δέσμευση της Ευρώπης για τη διαμόρφωση μιας διαρκούς ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται πλήρως τις ευθύνες τους και είναι έτοιμες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην ασφάλεια και την άμυνα της ηπείρου, σημειώνοντας ωστόσο πως η επίτευξη ειρήνης δεν πρέπει να συνεπάγεται και παράδοση για την Ουκρανία.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η Γαλλία έχει ήδη συζητήσει με τη Βρετανία το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ και άλλες χώρες είναι έτοιμες να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Ο Μακρόν τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ θα είναι κρίσιμη, προσθέτοντας ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον μοιράζονται την ίδια επιθυμία: την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και μια διεθνή τάξη όπου όλοι θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Δείτε βίντεο, ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου:
Μακρόν: Η Ευρώπη θέλει το συντομότερο στέρεη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία
Η Ευρώπη θέλει μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο για τη διασφάλιση της ειρήνης, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Θέλουμε μια ειρήνη «στέρεη και διαρκή», είπε μεταξύ άλλων. Κάναμε πολύ ουσιώδη βήματα μπροστά στις συνομιλίες μας, αλλά και με τη συλλογική μας ασφάλεια, είπε ο Μακρόν για τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Οι δύο χώρες έχουν μια «κοινή επιθυμία να χτίσουν την ειρήνη», είπε ο Μακρόν και τόνισε ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι «μετρήσιμη, επαληθεύσιμη και να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μια διαρκή ειρήνη». Αυτό όμως «δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι η Ουκρανία πρέπει να συνθηκολογήσει», πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης μεταφέροντας το πνεύμα των συζητήσεών του με δεκάδες Ευρωπαίους ηγέτες.
Η Ουκρανία είναι μια χώρα στην οποία θα πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες μας ώστε να διασφάλίσουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια για την Ουκρανία και όλη την περιοχή. Για εμάς στην Ευρώπη είναι υπαρξιακό ζήτημα.
Ο Μακρόν εξέφρασε την πίστη του ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ «έχουν την ίδια επιθυμία: μόνιμη, σταθερή ειρήνη το συντομότερο δυνατό και την ανανέωση μιας διεθνούς κατάστασης όπου όλοι είμαστε σε θέση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Τόνισε δε ότι «έχουμε δεσμευτεί ως Ευρωπαίοι να οικοδομήσουμε μια διαρκή ειρήνη, να είμαστε συμμέτοχοι και σε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας» για να προσθέσει ότι «οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν ακόμη περισσότερα και να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο». Σχετικά, τέλος, με τη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα βοηθήσει στη διασφάλιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Τραμπ: Περιμένω τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον για τις σπάνιες γαίες
Ο Τραμπ, νωρίτερα, υπενθύμισε κατ’αρχάς ότι η Γαλλία είναι ο παλιότερος σύμμαχος των ΗΠΑ.
Συμφώνησε με τον Μακρόν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτής της ειρήνης. Κάποια στιγμή πρέπει να «εξισορροπήσουμε» τη βοήθεια που δώσαμε, είπε και ως προς αυτό αποσκοπεί η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι πρέπει να τελειώσει «αυτός ο πραγματικά απαίσιος πόλεμος» στην Ουκρανία, «ο πιο καταστροφικός που μπορεί κανένας να φανταστεί» και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι αν ήταν πρόεδρος το 2022 «ο πόλεμος δεν θα είχε αρχίσει καθόλου»
Ακόμη, χαρακτήρισε τη συνάντησή με τον Γάλλο ηγέτη «ένα μεγάλο βήμα μπροστά» για την ειρήνευση. Με τον Μακρόν «συμφωνούμε σε πολλά από τα βασικά ζητήματα».
Τέλος, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν «σπουδαίες συναντήσεις» με άλλα μέρη, όπως και η Ρωσία. Η αναφορά του Τραμπ ήταν στις συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα. Για τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά της Ουκρανίας, ο Τραμπ είπε εκ νέου ότι «κάναμε μεγάλη πρόοδο για τη συμφωνία».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και αμερικανικές εταιρείες πάνω στο ζήτημα.
Διαβάστε ακόμη
Γερμανία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση Μερτς
Bloomberg: Το 2,8% της Τράπεζας Πειραιώς πούλησε ο Πόλσον (upd)
Άλλαξε «χέρια» το 3,26% της Lamda Development – Πωλητής ο Όμιλος Γερμανός (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα