Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ για τη διάσωση της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας από τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί λόγω της πανδημίας και του lockdown, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό μέτρα ώθησης των ηλεκτρικών οχημάτων.
«Η χώρα μας δεν θα ήταν αυτή που είναι χωρίς τα μεγάλα της brands – τη Renault, τη Peugeot, τη Citroen», δήλωσε ο Μακρόν ανακοινώνοντας τον στόχο να καταστεί η Γαλλία ως ο κορυφαίος παραγωγός «καθαρών» αυτοκινήτων στην Ευρώπη.
Στα 8 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται τα 5 δισ. ευρώ που εξετάζονται ως εγγύηση κρατικού δανείου για τη Renault, ή τα εκατομμύρια που η κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει σε πληρωμές για τη στήριξη εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας γενικότερα.
Όπως μεταδίδει το Associated Press ο Μακρόν συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο με εκπροσώπους της βιομηχανίας και των εργατικών συνδικάτων, κυρίως για να συζητήσουν την παροχή εγγύησης για τον δανεισμό της Renault. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Valeo, η οποίο κατασκευάζει εξοπλισμό για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από όπου και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ευρύτερο σχέδιο διάσωσης.
Η αυτοκινητοβιομηχανία στην Γαλλία απασχολεί 400.000 άτομα στη χώρα και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του μεταποιητικού της τομέα. Η κυβέρνηση θέλει οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της χώρας να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα στη Γαλλία και να διατηρήσουν τις εγχώριες θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να δεσμευτούν να επιστρέψουν την παραγωγή στη Γαλλία με αντάλλαγμα τη στήριξη, αλλά τα συνδικάτα είναι επιφυλακτικά καθώς η βιομηχανία βρίσκεται σε αναταραχή.
Η ενίσχυση αναμένεται να περιλαμβάνει και κρατικές επιδοτήσεις για τους καταναλωτές για να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και άλλα κίνητρα για να προωθήσουν τις αγορές μοντέλων με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γαλλία μειώθηκαν κατά περίπου 90% τον Απρίλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι εκθέσεις έκλεισαν και τα εργοστάσια ανέστειλαν την παραγωγή. Η χώρα άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στις 11 Μαΐου μετά από δύο μήνες αυστηρού lockdown.