Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες – ο Λευκός Οίκος δεν υποστηρίζει την συμφωνία για το κλίμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα βιομηχανικά προϊόντα. Η Γαλλία, ωστόσο, έχει αντιταχθεί στην απόφαση αυτή, ενώ το Βέλγιο απείχε. Στο Παρίσι, το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το εμπόριο, αν οι ΗΠΑ αρνούνται να δεσμευτούν στους βασικούς περιβαλλοντικούς στόχους.

«Η Γαλλία αντιτίθεται στην έναρξη οποιωνδήποτε εμπορικών διαπραγματεύσεων με χώρες εκτός της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα”, δήλωσε τη Δευτέρα Γάλλος αξιωματούχος στο CNBC.

«Είναι θέμα αξιών. Η Ευρώπη πρέπει να είναι υποδειγματική και σταθερή στην υπεράσπιση του κλίματος», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Παρά τη γαλλική αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι θα επικοινωνήσει με τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Robert Lighthizer για να δει πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Οι ΗΠΑ, υπό την Προεδρία του Ομπάμα, υπέγραψαν τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού το 2016. Αυτό δέσμευσε τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στην υποχρέωση να διατηρηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας «πολύ πιο κάτω από 2C» – περισσότερο από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Τραμπ είναι της γνώμης ότι η συμφωνία είναι «κακή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 2017 γνωστοποίησε στα υπόλοιπα μέλη την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Υπό τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2016, μια χώρα μπορεί να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό της να αποσυρθεί από τη συμφωνία μετά από τρία χρόνια από την ημερομηνία υιοθέτησης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αποστείλει την επίσημη κοινοποίηση τον Νοέμβριο του 2019, αν θέλει ακόμα να εγκαταλείψει τη συμφωνία.

Μετά την επίσημη κοινοποίηση, υπάρχει μια περίοδος αναμονής ενός έτους πριν από την έναρξη της εξόδου – έτσι η Ουάσιγκτον δεν θα είναι εκτός της συμφωνίας του Παρισιού, τουλάχιστον έως το Νοέμβριο του 2020.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες είναι ότι η Ευρώπη αποφάσισε να αφήσει τα αγροτικά προϊόντα εκτός τραπεζιού – κάτι που ο πρόεδρος Τραμπ θα ήθελε να συμπεριληφθεί.

Ο Τραμπ αναστάτωσε πέρυσι την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αποφάσισε να επιβάλλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο. Οι 28 ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν αμέσως στην αντεπίθεση, επιβάλλοντας δασμούς στο τζιν, το φυστικοβούτυρο και άλλα αμερικανικά προϊόντα. Η ΕΕ πήγε επίσης την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).