search icon

Ευρώπη

Μακρόν: Για πρώτη φορά τάσσεται ανοιχτά υπέρ του νομοσχεδίου για την ευθανασία

Ο νόμος προωθείται προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο τον Μάιο

Τη στήριξή του στη νέα νομοθεσία για την ευθανασία, διατύπωσε σήμερα για πρώτη φορά ανοιχτά ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ο νόμος θα επιτρέψει «τη βοήθεια στον θάνατο» και πως θέλει η κυβέρνησή του να υποβάλει τον Μάιο ένα προσχέδιο του νόμου στο Κοινοβούλιο.

Γειτονικές χώρες της Γαλλίας, όπως η Ελβετία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, έχουν υιοθετήσει νόμους που επιτρέπουν την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Γαλλία δεν έχει προχωρήσει σε αυτήν τη μεταρρύθμιση, εξαιτίας εν μέρει των πιέσεων της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο νόμος Claeys-Leonetti για την ευθανασία, που εγκρίθηκε το 2016, επιτρέπει τη βαθιά καταστολή, αλλά μόνο για άτομα των οποίων η ιατρική πρόγνωση απειλείται βραχυπρόθεσμα. Σε συνέντευξή του στην Liberation, ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρίνισε ότι δεν θέλει να χαρακτηριστεί η νέα νομοθεσία ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αλλά μάλλον «βοήθεια στον θάνατο».

«Ακριβολογώντας, ο νόμος δεν δημιουργεί ένα νέο δικαίωμα ούτε μια ελευθερία, αλλά χαράζει ένα μονοπάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα και που ανοίγει τη δυνατότητα να ζητηθεί βοήθεια στην ευθανασία κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις», δήλωσε ο Μακρόν.

Ακόμη, είπε ότι θα πρέπει να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και μια ιατρική ομάδα θα αξιολογεί και θα διασφαλίζει ότι τα κριτήρια για την απόφαση είναι ορθά. Η νομοθεσία θα αφορά μόνο ενήλικες που είναι σε θέση να λάβουν την απόφαση και των οποίων η πρόγνωση ζωής απειλείται μεσοπρόθεσμα, όπως ο καρκίνος τελικού σταδίου, ανέφερε.

Τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν επίσης να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας. Το νομοσχέδιο βασίζεται στο έργο μιας ομάδας 184 Γάλλων πολιτών που ορίστηκαν τυχαία και συζήτησαν το θέμα. Η ομάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες της πέρυσι, με το 76% των μελών της να δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ του δικαιώματος να επιτραπεί κάποια μορφή υποβοηθούμενη αυτοκτονίας, για όσους την επιθυμούν.

Η απόφαση να προχωρήσει η νομοθεσία για την ευθανασία έρχεται μετά την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό σύνταγμα, έπειτα από συντριπτική υπερψήφιση από τους βουλευτές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα του ως κοινωνικού μεταρρυθμιστή, μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το κόμμα του βρίσκεται πάνω από 10 μονάδες πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Το νέο ράλι του bitcoin: Η δυναμική προσφοράς – ζήτησης και ο κύκλος ανόδου – πτώσης έως και 70% (tweet + γραφήματα)

Πότε θα αρχίσει η νομιμοποίηση για τα καταπατημένα του Δημοσίου

Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών θα βρεθούν οι Big Tech παρά την εφαρμογή του DMA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version