Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κόστισε στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Δήμαρχος του Citi of London στο Reuters, μια πολύ βαθύτερη επίπτωση από το Brexit από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο Μάικλ Μαϊνέλι δήλωσε ότι το Δουβλίνο κέρδισε περισσότερο, προσελκύοντας 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ πόλεις όπως το Μιλάνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ επωφελήθηκαν επίσης από τις θέσεις εργασίας που μετανάστευσαν από το Λονδίνο μετά το Brexit το 2016.
«Το Brexit ήταν μια καταστροφή», δήλωσε ο Μαϊνέλι. «Είχαμε 525.000 εργαζόμενους το 2016. Η εκτίμησή μου είναι ότι χάσαμε λίγο λιγότερο από 40.000».

Ο απολογισμός του Μαϊνέλι, ο οποίος πέρασε χρόνια χαρτογραφώντας την πορεία του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Βρετανίας προτού γίνει δήμαρχος και έχει επαφές με εκατοντάδες επιχειρήσεις της πρωτεύουσας, είναι πολύ υψηλότερος από τις 7.000 θέσεις εργασίας που υπολόγισαν οι σύμβουλοι της EY ότι θα έχουν φύγει από το Λονδίνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2022.

Ωστόσο, είπε ότι το Λονδίνο αναπτύσσεται, μεταξύ άλλων και σε τομείς πέραν της χρηματοοικονομικής, με νέες θέσεις εργασίας που αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις του Brexit. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει διογκωθεί σε 615.000, καθώς οι ασφαλιστές και οι τομείς ανάλυσης δεδομένων αναπτύσσονται, είπε.

Παρ’ όλα αυτά, η εκτίμησή του υπογραμμίζει την κλίμακα των επιπτώσεων, καθώς η Βρετανία προσπαθεί να ξαναχτίσει τις γέφυρες με την ηπειρωτική Ευρώπη.

«Το Λονδίνο ψήφισε με 70-30 υπέρ της παραμονής. Δεν το θέλαμε», δήλωσε ο Μαϊνέλι, προσθέτοντας ότι διπλασίασε τις προσπάθειές του να “εμπλακεί περισσότερο” με την Ευρώπη, πραγματοποιώντας εννέα επισκέψεις σε χώρες της περιοχής φέτος, σύμφωνα με το Reuters.

Η προσπάθειά του να ενισχύσει τις σχέσεις του με την ήπειρο έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης στη Βρετανία, η οποία σπαράσσεται από διαφωνίες σχετικά με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και ορισμένοι ήλπιζαν ότι το Brexit θα έδινε στο Λονδίνο την ελευθερία να μειώσει τη μετανάστευση, να αποτινάξει μεγάλες ποσότητες κανονισμών της ΕΕ και να ενισχύσει την οικονομία, η μετανάστευση αυξήθηκε, ανοίγει νέα καρτέλα, οι κανονισμοί αποδείχθηκαν δύσκολο να ξεμπερδευτούν και η οικονομία επιβραδύνθηκε.

Ο Κίρ Στάρμερ, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες έχουν πληγεί από τα χρόνια των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ο Στάρμερ θέλει να άρει ορισμένα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα με χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, αλλά έχει αποκλείσει την επιστροφή στην ενιαία αγορά του μπλοκ.
Ο Μαϊνέλι δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για τις θεωρήσεις» για να βοηθήσουμε. «Εργαζόμαστε επίσης για διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τη Γερμανία», δήλωσε.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας, που αποτελούσε επί μακρόν το κόσμημα στο βρετανικό βιομηχανικό στέμμα, βρίσκεται επίσης σε παρακμή.
Η οικονομική παραγωγή στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού τομέα της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ταμείων πλούτου, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 15% από τα τέλη του 2019, λίγο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ.

Συνολικά, η παραγωγή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 1% από τα τέλη του 2019 – σε πλήρη αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου αυξήθηκε κατά 8%, και την Ιρλανδία που σημείωσε αύξηση 18%, σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού ισοζυγίου.
Οι βρετανικές εξαγωγές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν ξεπεραστεί από άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες, όπως η νομική ή η διαφήμιση.

Διαβάστε ακόμη

«Εμείς οι δυο σαν ένα»: Αυτά τα όντα μπορούν να συγχωνευτούν

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την παρακμή της

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ολες οι πληρωμές έως τις 18 Οκτωβρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα