search icon

Ευρώπη

Λίντνερ: Η ΕΕ θα σηκώσει το γάντι και θα αντεπιτεθεί (εμπορικά) στις ΗΠΑ – Προειδοποίηση προς Τραμπ

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών ήταν σαφής πως σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά προϊόντα επιβαρυνθούν με νέους δασμούς από τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα προχωρήσει σε αντίποινα - Η ΕΕ έχει συνθέσει πλάνο αντιμετώπισης των δασμών του Τραμπ

Με αντίποινα από την ΕΕ απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αναφερόμενος στην πιθανότητα οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε ένα νέο εμπορικό πόλεμο.

Βέβαια το τελευταίο για να συμβεί θα πρέπει νικητής των επικείμενων αμερικανικών εκλογών να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αν εφαρμόσει τα όσα έχει εξαγγείλει στο εμπορικό πεδίο, θα οδηγήσει στα άκρα όχι μόνο τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ.

Προφανώς ο Γερμανός υπουργός απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Τραμπ, όμως το υπονοούμενο του ήταν σαφές…

«Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούμε διπλωματικές προσπάθειες για να πείσουμε όποιον εισέλθει στον Λευκό Οίκο πως δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων των ΗΠΑ να εμπλακεί σε μια εμπορική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι θα πρέπει να μελετήσουμε αντίποινα» ξεκαθάρισε ο Λίντνερ.

«Η εμπορική διαμάχη δεν έχει ποτέ νικητές, μόνο χαμένους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Θυμίζουμε πως ο Ρεπουμπλικάνος μονομάχος έχει δηλώσει πως, αν εκλεγεί, θα επιβάλει δασμούς από 10% έως 20% σε σχεδόν όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, ανεξαρτήτως προέλευσης. Αν και ειδικά για τις εισαγωγές από την Κίνα οι τιμωρητικοί δασμοί θα εκτοξευτούν στο 60%.

Σε ανάλυση του γερμανικού ινστιτούτου IW, που δημοσίευσε την Πέμπτη αποκλειστικά το Reuters, υπολογίστηκε πως η επιβολή δασμών 20% στα εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα, θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,3% το 2027 και το 2028 και έως και κατά 1,5% του ΑΕΠ της Γερμανίας, για το ίδιο διάστημα.

Δεδομένου πως η γερμανική οικονομία διανύει ήδη τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, ένα τέτοιο πλήγμα θα έχει πολύ μεγάλες συνέπειες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά. Εξού και η σαφής προειδοποίηση Λίντνερ πως το Βερολίνο (και οι Βρυξέλλες) δεν θα μείνουν με τα χέρια… σταυρωμένα.

Πάντως, στη σύνοδο των ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας πολλά ήταν τα υψηλόβαθμα στελέχη αμφότερων των διεθνών οργανισμών που εξέφρασαν αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα προκύψουν για την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα από την προοπτική νέων εμπορικών πολέμων και προστατευτικών πρακτικών.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Αναβαθμίζει τη σύσταση για τις παγκόσμιες μετοχές – H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα

Τεχνητή νοημοσύνη: Πόσα δισ. δολ. έφτασαν οι επενδύσεις σε startups το γ’ τρίμηνο

Αεροπορικές εταιρείες: Προσφέρουν χαβιάρι και έργα τέχνης για να προσελκύσουν νέους ταξιδιώτες (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version