search icon

Ευρώπη

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για τους νέους κανόνες για περιβάλλον – εργασιακά – Το παζάρι και οι αλλαγές (tweets)

Οι νέοι κανόνες due dilligence θα καθιστούν τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με έδρα στην ΕΕ υπόλογες για παρατυπίες σε ζητήματα περιβάλλοντος, ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλύσιδας - Περιορίζεται, ωστόσο, ο όγκος των εταιρειών που θα επηρεαστούν

Μετά από αρκετές εβδομάδες καθυστέρησης και σκληρού… παζαριού τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τους νέους, πολύ σημαντικούς, κανόνες due dillegence που έχουν σαν στόχο να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στα κράτη μέλη να είναι υπόλογες για παρατυπίες στο πεδίο του περιβάλλοντος, των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Στόχος των κανόνων του Corporate Sustainability Due Dillegence (CSDD) είναι η ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερη ευθύνη και συνάμα να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο, χρησιμοποιώντας ακριβώς τον ρόλο-κλειδί που μπορεί παίζουν οι επιχειρήσεις της. Οπότε υποχρεώνοντας τις εταιρείες να είναι υπόλογες για τα στάνταρ και τα κριτήρια που εφαρμόζουν κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας μπορεί να επηρεάσουν τις συνθήκες ακόμη και στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Βέβαια, ο… ηθικός στόχος του σχεδίου που είχε και την στήριξη ακτιβιστικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως η Oxfam και η Διεθνής Αμνηστεία, δεν επετεύχθη απόλυτα, καθώς το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε τελικά σήμερα από τους μόνιμους εκπροσώπους των κρατών μελών στις Βρυξέλλες ήταν αρκετά… «κουτσουρεμένο».

Ουσιαστικά το νέο πλαίσιο εγκρίθηκε, καθώς οι επιχειρήσεις που τελικά θα επηρεαστούν μειώθηκαν κατά τουλάχιστον το ένα πέμπτο.

Συγκεκριμένα, το αρχικό σχέδιο θα αφορούσε όλες τις επιχειρήσεις με πάνω από 500 εργαζόμενους και 150 εκατ. ευρώ σε έσοδα που έχουν έδρα στην ΕΕ, όμως ο πήχης τελικά κατέβηκε επηρεάζοντας τελικά μόνο τις πολύ μεγάλες εταιρείες με πάνω από 1.000 εργαζόμενους και ετήσιο τζίρο άνω των 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτό σημαίνει πως θα επηρεαστούν περίπου 5.300 επιχειρήσεις σε σχέση με τις περίπου 7.000 που θα βρίσκονταν κανονικά στο στόχαστρο.

Παράλληλα, θα δοθεί και περισσότερος χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα, από τρία έως και πέντε χρόνια, αναλόγως με το μέγεθος της εταιρείας.

Επίσης, από το τροποποιημένο κείμενο έχει αφαιρεθεί η αναφορά σε πιθανές νομικές αστικές ευθύνες για τους παραβάτες, κάτι που θα έδινε δικαίωμα ακόμη και σε συνδικάτα να στραφούν δικαστικά επιζητώντας αστικές αποζημιώσεις από τις επιχειρήσεις για τυχόν παρατυπίες, μια ρήτρα που ήταν από τις πιο τολμηρές, αλλά και αμφιλεγόμενες του πλαισίου.

Είχε προηγηθεί, σε προγενέστερο γύρο διαπραγμάτευσης και η εξαίρεση των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ομίλων, κυρίως μετά από εντατικό πρέσινγκ από τη Γαλλία. Όμως, σημαντικά εμπόδια για την τελική συμφωνία είχαν καταλήξει να προβάλουν η Ιταλία και κυρίως η Γερμανία.

Ειδικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε έρθει σε σύγκρουση και με τους Πράσινους εταίρους του στο Βερολίνο, καθώς είχε αποδεχτεί τις ενστάσεις των γερμανικών πολυεθνικών στο σχέδιο με το επιχείρημα πως οι νέοι κανόνες θα θίξουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας τους και θα προκαλέσουν ζημιά στις ίδιες και τη γερμανική οικονομία.

Τελικά χάρη στις εντατικές προσπάθειες που κατέβαλε η βελγική προεδρία, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία παρά και τις υπαναχωρήσεις θεωρείται σημαντική για την προαγωγή ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος διεθνώς.

«Αν και προκαλεί ανακούφιση ότι η νομοθεσία επιβίωσε κάθε απόπειρας να την σκοτώσουν, κάποιες χώρες αλλοίωσαν το κείμενο και πλέον θα εφαρμοστεί μόνο για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ωστόσο ότι «αποτελεί ζωτικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αρχών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που αντιμετωπίζουν το ρίσκο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις (επιχειρηματικές) δραστηριότητες και τις εφοδιαστικές αλυσίδες».

«Πρόκειται για μια νίκη στη μάχη που δίδεται ώστε οι εταιρείες να έχουν ευθύνη για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μέλλοντος με μια πιο δίκαιη οικονομία» σχολίασε επιδοκιμαστικά η ευρωβουλευτής Λάρα Βόλτερς, που ανήκε στην ομάδα διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο πλαίσιο.

Μάλιστα, με την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες ανοίγει ο δρόμος για την ταχεία επικύρωση του πλαισίου και από την Ευρωβουλή, που εξαρχής έχει υιοθετήσει άκρως θετική στάση απέναντι στους κανόνες due dilligence, πριν τη διάλυση του Σώματος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η κάλπη του Ιουνίου ήταν κι ένας από τους λόγους που στις Βρυξέλλες υπήρχε πίεση να επιτευχθεί συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Εκτινάχθηκε στα 3,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα – Φοροέσοδα 11,4 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο

Μεγάλου στο Bloomberg: Τι είπε για placement, μέρισμα και επόμενες κινήσεις (vid)

Πιτσιλής: Τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version