Η ΕΕ συμφώνησε τελικά για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Την είδηση ανακοίνωσε αργά τη νύχτα, μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Επιτεύχθηκε συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ.
Agreement to ban export of Russian oil to the EU.
This immediately covers more than 2/3 of oil imports from Russia, cutting a huge source of financing for its war machine.
Maximum pressure on Russia to end the war.
— Charles Michel (@eucopresident) May 30, 2022
Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει κι άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση ακόμη 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».
This sanctions package includes other hard-hitting measures:
de-Swifting the largest Russian bank Sberbank,
banning 3 more Russian state-owned broadcasters,
and sanctioning individuals responsible for war crimes in #Ukraine#EUCO
— Charles Michel (@eucopresident) May 30, 2022
Σε αντίστοιχο είχε εμφανιστεί και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία κατά την είσοδο της στη Σύνοδο είχε κρατήσει μικρό καλάθι για την προοπτική συμφωνίας, κυρίως λόγω της σθεναρής αντίστασης κάποιων χωρών με προεξάρχουσα την Ουγγαρία.
I am glad that tonight leaders agreed in principle on the sixth sanctions package. This is an important step forward.
We also agreed to work on a mechanism to provide Ukraine with a new, exceptional macro-financial assistance package of up to €9 billion. https://t.co/La3bZl6JNp
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 30, 2022
Το επιχείρημα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, ήταν σαφές εξ αρχής, με δεδομένη την εξάρτηση της χώρας του από το ρωσικό πετρέλαιο: πρώτα εναλλακτικές λύσεις και στη συνέχεια νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Ο ίδιος ήταν, άλλωστε, που επέμενε ως το τέλος, αν και ήταν σαφές από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων ηγετών ότι θα ήταν δύσκολο να φύγουν από τη Σύνοδο παραπέμποντας το ζήτημα του εμπάργκο στην τακτική Σύνοδο του Ιουνίου. Έτσι, η Ε.Ε. θα φαινόταν αδύναμη απέναντι στη Ρωσία. Οπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, βρέθηκε η χρυσή τομή, δηλαδή η Βουδαπέστη έλαβε διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες της ΕΕ ότι ακόμη κι αν διακοπεί η ροή πετρελαίου μέσω των αγωγών ο ενεργειακός της εφοδιασμός δεν θα διαταραχθεί. Ουσιαστικά αποφασίστηκε να απαγορευθεί η μεταφορά πετρελαίου μέσω πλοίων, αλλά να εξαιρεθούν από αυτή την απαγόρευση οι αγωγοί, κάτι που ικανοποιεί την Ουγγαρία, με δεδομένο ότι προμηθεύεται το πετρέλαιό της μέσω χερσαίου αγωγού.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές γραμμές μιας παρέμβασης που, σε μερικούς μήνες, ως το τέλος του έτους, θα βάζει τέλος στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου, έστω και αυτού που μεταφέρεται με πλοία. Και αυτό γιατί υπήρχαν ηγέτες που προέβλεπαν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, βάζοντας στο κάδρο την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 23 και 24 Ιουνίου.
Μάλιστα, με βάση τη συμφωνία, ως το τέλος του 2022 πάνω από το 90% των εισαγωγών πετρελαίου θα τερματιστεί, συνεπώς πρόκειται για μια σημαντική ευρωπαϊκή παρέμβαση στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τους ρωσικούς πόρους. Αυτό θα συμβεί, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Πολωνία δεσμεύονται να εξαλείψουν τις εισαγωγές τους από τον αγωγό Ντρούζμπα ως τότε.
Υπέρ μιας συμφωνίας άμεσα είχε ταχθεί εξ αρχής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν της άποψης ότι οι όποιες ενστάσεις θα υπερκεραστούν και θα υπάρξει «λευκός καπνός». Το μείζον για τον πρωθυπουργό θα ήταν να υπάρχει και κάποια παρέμβαση στο σκέλος της ενεργειακής ακρίβειας, για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όμως φαίνεται ότι θα πρέπει να αρκεστούμε στο εθνικό σχέδιο παρέμβασης σε αυτή τη φάση. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν με μέτρα αντίστοιχα με αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης ή της προμήθειας εμβολίων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
Συμφωνία για βοήθεια 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν επίσης υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισ. ευρώ για να υποστηριχθεί η οικονομία της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρεται επίσης στο κείμενο συμπερασμάτων, η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει συνολική στήριξη με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας για το μέλλον. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανασυγκρότησή της, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν η ουκρανική κυβέρνηση, η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και διεθνείς εταίροι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα , οργανισμοί, εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενα μέρη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις σε αυτή τη βάση.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΝΦΙΑ: Η πληρωμή, οι ρυθμίσεις και ο «αέρας» της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς
Το μεγάλο «crash test» για τις τιμές – Αποκλιμάκωση ή νέο κύμα αυξήσεων;