search icon

Ευρώπη

Le Monde: Ποιους νέους φόρους σχεδιάζει η κυβέρνηση στη Γαλλία

Εξετάζεται η επιβολή προσωρινού πρόσθετου φόρου 8,5% στις εταιρείες με έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ και φόρου στις επαναγορές μετοχών ίσου με το 8% της ονομαστικής μείωσης του κεφαλαίου

To ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στις επιχειρήσεις σχεδιάζει η γαλλική κυβέρνηση με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, σύμφωνα τη Le Monde.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών όπου αναφέρεται ότι εξετάζεται η επιβολή προσωρινού πρόσθετου φόρου 8,5% στις εταιρείες με έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ και φόρου στις επαναγορές μετοχών ίσου με το 8% της ονομαστικής μείωσης του κεφαλαίου. Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων θα παραμείνουν σταθεροί ενώ θα υπάρξουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, θα ανακοινώσει τους στόχους του στην πολιτική ομιλία στο κοινοβούλιο την Τρίτη. Ετοιμάζει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί κοντά στις 9 Οκτωβρίου.

Οι νέοι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει διευρυνθεί πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ξεπερνώντας το 6% του ΑΕΠ φέτος. Δεσμεύτηκαν να αναλάβουν σκληρή δράση για να αποτρέψουν τη Γαλλία να χάσει το καθεστώς της ως μία από τις ασφαλέστερες αγορές ομολόγων στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε δυνητικά να εισαγάγει ένα διορθωτικό νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, ώστε να υιοθετήσει τα μέτρα ήδη από φέτος, αναφέρει η Le Monde. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει την έκτακτη εισφορά 8,5% επί των εταιρικών παροχών, η οποία θα έφερνε τον συνολικό φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών στο 33,5% – το επίπεδο που ίσχυε πριν από τις φορολογικές περικοπές του Μακρόν. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο φόρος επί της επαναγοράς μετοχών σχεδιάζεται να επιβληθεί στις εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ. Το γραφείο του πρωθυπουργού σχεδιάζει να αφαιρέσει το 8% από το ονομαστικό ποσό της μείωσης κεφαλαίου, αποφέροντας 200 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Μπαρνιέ εξετάζει επίσης υψηλότερους συντελεστές στην εισφορά που είναι γνωστή ως οικολογικό bonus-malus ή περιβαλλοντικό φόρο για τα αυτοκίνητα, έναν για τα βαρέα οχήματα και για την ενοικίαση επιπλωμένων κατοικιών.

Διαβάστε ακόμη

Eλληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έως το 2028

Goldman Sachs: Έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία (γραφήματα)

Κάτω από το 1% ο πληθωρισμός στην Ιταλία – Υπό πίεση για νέες μειώσεις η ΕΚΤ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version