Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει κρύψει ποτέ την επιφυλακτική της στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα, το υψηλό ρίσκο που εμπεριέχουν, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που κρύβουν, τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της εξόρυξης τους, ακόμη και τη συχνή εκμετάλλευση τους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
«Η πολύ ταπεινή μου άποψη είναι πως δεν αξίζουν τίποτε. Και δεν βασίζονται σε τίποτε» είχε δηλώσει περιφρονητικά σε συνέντευξη της, πριν λίγους μήνες, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για όσους επενδύουν στα crypto και κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, δίχως να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του ρίσκου. Εξού και έχει ζητήσει επισταμένως τη στενότερη επόπτευση του κλάδου και τη διαμόρφωση κανόνων για την προστασία των καταναλωτών και την αποφυγή της αξιοποίησης του κλάδου για παράνομες δραστηριότητες.
Προφανώς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει (και) προσωπικούς λόγους να… εχθρεύεται τον κλάδο. Κι αυτό διότι μόλις σήμερα, σε ομιλία της σε φοιτητές στη Φρανκφούρτη, αποκάλυψε ότι ο ίδιος της ο γιος αγνόησε τις προειδοποιήσεις της και επένδυσε σε crypto, με αποτέλεσμα να χάσει «σχεδόν όλες τις επενδύσεις του».
«Με αγνόησε εντελώς, κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει. Και τελικά έχασε σχεδόν όλα τα χρήματα που είχε επενδύσει» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν ήταν πολλά, αλλά τα έχασε σχεδόν όλα, έχασε περίπου το 60%. Οπότε όταν είχα μια ακόμη συζήτηση μαζί του, αναγκάστηκε απρόθυμα να δεχτεί ότι είχα δίκιο».
Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι διαζευγμένη και έχει δύο γιους τον 37χρονο Πιερ-Ενρί και τον 35χρονο Τομάς. Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιος από τους γιους της ήταν αυτός που έχασε τα χρήματα του από τα crypto.
«Έχω, μπορείτε να πείτε, πολύ κακή γνώμη για τα κρυπτονομίσματα. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επενδύουν τα χρήματά τους όπου θέλουν, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κερδοσκοπούν όσο θέλουν, (αλλά) δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν σε ποινικά κολάσιμες εμπορικές συναλλαγές και επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία της.
Η ανησυχία ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να εκτοπίσουν το δημόσιο χρήμα ήταν ένας από τους λόγους που η ΕΚΤ, όπως και έτερες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται σχέδια για τη δημιουργία του δικού τους ψηφιακού νομίσματος. Όμως, ειδικά για την ΕΚΤ η διαδικασία είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και απέχει αρκετά χρόνια από τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ.
Η Τράπεζα εγκαινίασε μόλις τον περασμένο μήνα τη «φάση προετοιμασίας» για το ψηφιακό ευρώ, όμως δήλωσε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια επεξεργασίας προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει τελικά με την έκδοση του ή όχι.
Πάντως, το έστω και επιφυλακτικό αυτό βήμα μπροστά βάζει την ΕΚΤ πιο μπροστά από έτερες κεντρικές τράπεζες των κρατών του G7. Εξάλλου επιφυλακτική στάση συνεχίζουν να κρατούν τόσο η αμερικανική Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά.
Διαβάστε ακόμη:
Société Générale: Βγείτε long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα – Η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα
Amazon: Γιατί ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν διαδηλώσεις (tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ