«Σταθερή θα παραμείνει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει το στόχο του κοντά αλλά κάτω από το 2%», τόνισε η Κριστίν Λαγάρντ κατά την πρώτη της συνέντευξη ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

H Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι σταθεροποιείται η πορεία της οικονομίας και εκτίμησε ότι οι ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει το διπλό μήνυμά της στις χώρες της Ευρωζώνης, εκείνες με δημοσιονομικό χώρο και εκείνες με υψηλό χρέος. Όπως είπε η Λαγκάρντ οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργήσουν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο, ενώ οι χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετές πολιτικές και να επιτύχουν τους διαρθρωτικούς τους στόχους

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022 η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη, αν και είναι λιγότερο έντονα με προηγουμένως.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1% προτού αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και το 1,6% το 2022.

 

Μην με συγκρίνετε και μην υπεραναλύετε

Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους και η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα έχει το δικό της στυλ και τους κάλεσε να μην κάνουν συγκρίσεις, να μην υπεραναλύουν και να μην βγάζουν συμπεράσματα από αυτές τις αναλύσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε τη στρατηγική αναθεώρηση της ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, καθώς η προηγούμενη έγινε το 2003. Όπως είπε θα είναι συνολική και θα εξεταστούν όλα τα θέματα. Θα πάρουμε τον χρόνο μας αλλά δεν θα πάρουμε πάρα πολύ χρόνο. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο και στόχος να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς, σημείωσε.

Η στρατηγική αναθεώρηση θα συμοπεριλάβει συζητήσεις με κοινοβούλια, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών και σκοπεύουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους, τόνισε. Όπως είπε θα συμπεριληφθούν θέματα όπως οι τεχολογικές αλλαγές, η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη ανισότητα και το πως αυτά επηρεάζουν την αποστολή μας.